Osveštan krst u Kragujevcu

Srpski patrijarh Irinej i episkop šumadijski Jovan svečano su osveštali "Đurđevdanski krst" koji je postavljen na kružnom toku na ulazu u Kragujevac.

Izvor: Beta

Sreda, 21.07.2010.

22:01

Default images

"Đurdevdanski krst" autora Zorana Ilića je visine 18 metara, raspona 11 metara, a na prednjoj strani se nalazi "Raspeće" visine šest metara.

Na drugoj strani je ikona svetog Đorđa, zaštitnika grada, prečnika 2,6 metara. Podizanje krsta koštalo je oko osam miliona dinara, a kako navode u gradskoj upravi, novčana sredstva i opremu obezbedili su brojni donatori.

U prisustvu nekoliko stotina građana parijarh Irinej je u besedi nakon osvećenja krsta rekao da mu je velika čast i radost što ima priliku da učestvuje u tom, kako je naveo, "znamenitom danu".

On je rekao da ga raduje što je krst podignut na putu pored koga mnogi prolaze i gde imaju priliku da bace pogled na krst, da se prekrste, da se Bogu pomole i da Gospod blagoslovi njihov put.

"To je danas tako potrebno nama i čitavome svetu, jer saobraćaj uzima veliki danak, zbog čega je jedna velika pouka svima nama da bez blagoslova božjeg nikud ne krećemo i ništa ne počinjemo u svom životu", poručio je patrijarh.

On je dodao da se raduje što je krst "cudesni božanski znak" podignut u srcu Šumadije.

Patrijarh je rekao da se priprema podizanje velikog krsta u Nišu, na brdu Viniku 2013. godine kada se obeležava veliki jubilej i da će to biti prilika da se "građanima i brojnim prolaznicima da do znanja da je Niš hrišćanski grad, grad Konstantina, prvog hrišćanskog cara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: