Polanski neće biti izručen SAD-u

Švajcarske vlasti saopštile su da je reditelj Roman Polanski slobodan čovek nakon što su odbacile zahtev SAD da bude izručen toj zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2010.

15:55

Default images

Polanski je 1977. bio optužen za intimnu vezu sa 13.godišnjom devojčicom.

Švajcarsko ministarstvo pravosuđa saopštilo je da su u razmatranje prilikom donošenja ove odluke uzeti u obzir nacionalni interesi.

Polanski je 1978. godine osuđen u SAD-u zbog nedopuštenog seksualnog odnosa sa maloletnicom, 13.godišnjom Samantom Gejmer.

Prvobitno je bio optužen za silovanje, ali je kasnije optužba preinačena u nedozvoljeni seksualni odnos sa maloletnicom nakon što je priznao to delo i nagodio se sa roditeljima devojčice.

Dan pre izricanja presude pobegao je u Francusku i od tada više nikada nije kročio na američko tle.

Advokat Polanskog Erve Temim izjavio je da se reditelj i dalje nalazi u svojoj vili u skijaškom centru Gštad gde je držan u kućnom pritvoru od decembra prošle godine.

"Polanski može sada slobodno da se kreće. Od 12.30 sati danas on je slobodan čovek", izjavila je ministarka pravosuđa Evelin Vidmer-Šlumf koja je dodala da odluka o odbacivanju izručenja nema za cilj da oslobodi Polanskog od odgovornosti za počinjeno delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: