Poginulo 70 osoba za vreme finala

Prema novom bilansu, u dve odvojene eksplozije u glavnom gradu Ugande Kampali poginulo je 70 osoba, koje su gledale prenos finala Svetskog prvenstva u fudbalu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2010.

08:31

Default images

Među poginulima je i jedan američki građanin, dok ih je najmanje troje ranjeno, saopšteno je iz američke ambasade u Kampali.

Najveći broj žrtava zabeležen je u jednom ragbi klubu u centru Kampale, dok se druga eksplozija dogodila u jednom etiopskom restoranu, u kome su se nalazili Amerikanci.

Portparol policije Džudit Nabakoba izjavila je da je među mrtvima 10 Etiopljana ili Eritrejaca, a državni ministar za prvu pomoć Džejms Kakoza rekao je novinarima da je u gradskoj mrtvačnici obavešten da ima 70 mrtvih, prenele su agencije.

Ranije danas, šef policije u Kampali izjavio je da je za napade možda odgovorna somalijska ekstremistička grupa Al Šabab, povezana sa Al Kaidom, a predsednik Ugande Joveri Museveni je rekao da je to "kukavički akt terorista al Šababa".

Veliki broj vojnika i dobro naoružanih policajaca blokirao je područje oko "Etiopskog sela", odakle su evakuisani svi ranjeni u eksploziji. Broj ranjenih još nije saopšten.

U Ugandi, posebno na severu te zemlje, više od dve decenije traje sukob vladinih snaga i pobunjeničke grupe LRA, u kojima su dosad poginule hiljade civila, a broj raseljenih osoba je preko 1,5 miliona.

Žrtvama u dve eksplozije u Ugandi se broj stradalih u toj zemlji u vreme održavanja upravo završenog Svetskog fudbalskog prvenstva u Južnoj Africi povećao na 72.

Policija je, naime, saopštila da je 15. juna, u vreme kada su igrane prve utakmice završnog dela svetskog prvenstva, dvoje dece izgorelo u požaru. Oni su stradali za vreme dok su njihovi roditelji gledali TV prenos jedne fudbalske utakmice iz Južne Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: