Keruša Mila dobija proteze

Keruša Mila se oporavila od šoka koji je preživela prilikom brutalnog odsecanja šapa i spremna je da ponovo prohoda sa specijalno izrađenim protezama.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2010.

15:22

Default images

Tim veterinara odlučio je da kerušu poštedi operacije, pa će ove proteze moći da se skidaju, a prve korake sa njima Mila bi mogla da napravi već za nekoliko nedelja.

Mila više ne sklanja pogled od ljudi, vesela je i druželjubiva, kažu veterinari. Osim dobrog raspoloženja, keruša će uskoro imati i mogućnost da se kreće, skoro kao ostale životinje.

U narednih mesec dana zavoje na njenim šapama zameniće trodelne egzogene proteze.

"Sada možemo da kažemo da se potpuno oporavila, mada još uvek pije kardiološku terapiju, ali se pas, kao što ste videli, potpuno oporavio. Sa ovim privremenim bandažima koje smo joj napravili ona čak trči i za macama, kucama koje su ovde oko nas“, kaže Bratislav Stanković iz Veterine Beograd.

Iako je bilo nekih obećanja o usvajanju keruše, ona još uvek nema vlasnika.

Javni poziv i dalje važi, a komisija će do kraja nedelje ustanoviti kriterijume za potencijalnog staratelja.

"Imati invalidnog psa, to nije baš lako, neko će morati tu da bude ko će moći da joj posveti većinu svoga vremena, po tome ćemo opredeljivati one ljude koji će moći da je usvoje“, kaže Vladimir Terzin iz Sekretarijata za komunalne i stambene. Veterinari očekuju da će se pas brzo naviknuti na nove šape jer će biti vrlo slične bandažima od zavoja koje trenutno ima na šapama.

Proteze za kerušu Milu besplatno će uraditi preduzeće Rudo.

Predstavnik preduzeća Rudo Branislav Marković rekao je da će keruši Mili u ponedeljak biti uzeti gipsani otisci, a zatim će početi izrada proteza koja bi trebalo da traje oko 20 dana.

"Proteze će biti izrađene od materijala od kojih se prave i proteze za ljude, a u pitanju su poliuretan, karbonska vlakna, karbonske smole i plastika", rekao je Marković.

On je kazao da će se proteze sastojati najverovatnije iz tri dela i da će nakon izrade probnog uzorka, koja bi trebalo da traje desetak dana, biti procenjeno da li one odgovaraju keruši.

Prema njegovim rečima, troškove izrade proteza snosiće preduzeće “Rudo” i ukoliko odabrana vrsta proteze ne bude odgovarala psu, biće napravljene druge.

Keruši Mili nepoznate osobe odsekle su šape sredinom aprila u naselju Medaković, a ona se oporavlja u Veterinarskoj ustanovi "Veterina Beograd".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: