Inicijativa za časove o nasilju

NVO "Incest truma centar" predala je Ministarstvu prosvete inicijativu da deca u Srbiji u školama, vrtićima i fakultetima imaju časove o nasilju.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

17:28

Default images

U Ministarstvu trenutno nemaju odgovor na podnetu inicijativu. U međuvremenu, Beogradom voziće trolejbusi koji promovišu ovu ideju.

Stari trolejbus, poznata linija 22, ali u novom ruhu. Slika koja skreće paznju - čovek tuče zenu i dvoje dece, tvrdeći da je to za njihovo dobro, a odmah pored slike i rečenica - “Od vrtića do fakulteta učimo da se odupremo nasilju”.

Uobičajeno truckanje, zastajkivanje, a među putnicima ista tema: kada će deca početi da uče šta je nasilje, kako bi ga prepoznala i zaštitila se.

Da je obrazovanje dece neophodno, dokazuju stravični događaji i crna statistika. Deca su žrtve roditelja, vršnjaka, profesora, a to ne umeju da prepoznaju, ne znaju kome da kažu i ćute.

“Deca moraju da znaju mnogo više o tome nego što znaju sad i moraju da budu sigurna i svesna kome mogu da se obrate ukoliko se nešto dešava, jer su ona često bez ideje čak i kome da se obrate, ili misle da to uopšte nije ni potrebno”, kaže nastavnica u OŠ "Filip Filipović" na Voždovcu Aleksandra Lalić.

“Najvažnija je edukacija u ovoj oblasti, jer samo kad znate, možete da se zaštitite, da zaštitite druge i naravno da ih naučite”, smatra Marko Karadžić iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

“U toku svoje 35-godišnje karijere koja je uglavnom bila posvećena radu sa adolescentima imala sam, nažalost, prilike da se susretnem sa ljudima koji su preziveli neku vrsta nasilja i dobro poznajem poseldice. Stoga smatram da je mnogo važno sprečiti nasilje”, rekla je klinički psiholog Vesna Brzev-Ćurčić.

U NVO “Incest truma centar”, koja već 16 godina radi sa žrtvama seksualnog nasilja i koja je pokrenula akciju, već su spremili literaturu za učenike i osmislili kako će izgledati radionice. Nadaju se da će deca na kraju ove školeske godine imati prve časove.

“Mi smo pošli od toga da jedina prava prevecnija da u školama, na časovima postoji nastavna jedinica koja se tiče nasilja, u ovom konkretnom slučaju seksualnog nasilja kao teme koja se uvodi u građansko vaspitanje za treći i četvrti razred osnovne škole, šesti i sedmi razred osnovne škole i drugi razred srednje škole”, kazala je Dušica Popadić iz "Incest trauma centra".

Osim obrazovanja dece, “Incest truma centar” planira i obuku i zaposlenih u vapsitno-obrazovnim ustanovama, jer kako ocenjuju i oni često ne znaju da prepozanju i regaju na nasilje.

I dok se čeka odgovor Ministarstva prosvete, trolejubsi će u narednih godinu dana voziti Beogradom.

Svakog meseca menjaće se linija, kako bi ova incijativa postala realnost kao što je u svim zapadnoevropskim zemljama i Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: