Šarić pisao Specijalnom sudu?

Specijalni sud potvrdio da je primio pismo optuženog za šverc kokaina Darka Šarića "iz evroazijske zemlje". Pismo nema nema nikakav značaj u procesnom smislu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

15:44

Default images

Darko Šarić, koji se nalazi u bekstvu, uputio je pismo specijalnom sudu u Beogradu i njegovom advokatu Zdenku Tomanoviću.

Portparolka suda Maja Kovačević potvrdila je da je u taj sud stiglo pismo čiji je navodni autor Darko Šarić, ali je odbila da precizira detalje.

Pismo je adresirano na predsednika sudskog veća (Sinišu Petrovića) ali je upućeno javnosti i ne sadrži nikakve pretnje niti bilo šta delikatno, navela je Kovačevićeva ne želeći dalje da precizira navode pisma, niti odakle je poslato.

Pismo koje je Specijalnom sudu poslao Darko Šarić, optuženi za šverc droge, "nema nikakav značaj u procesnom smislu", rekla je ona.

"Optužnica je podignuta i Šariću će se suditi u odsustvu", rekla je Kovačevićeva i navela to pismo ne može da utiče na postupak protiv Šarića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 12. aprila pomenutu optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osumnjičenih zbog sumnje da su krijumčarili kokain tokom 2009. godine na teritoriji Srbije, zapadne Evrope i Južne Amerike.

Od 20 optuženih u Srbiji, sedam je u bekstvu, protiv trojice osumnjičenih za pripadništvo grupi postupak je razdvojen i još je u fazi istrage, a više lica je pod istragom u Argentini.

Tomanović o pismu

Pravni zastupnik Darka Šarića Zdenko Tomanović za Fonet je rekao da je pismo poslato iz jedne evroazijske zemlje i da se u njemu navodi da će Šarić, kada se za to stvore uslovi, pokušati da dokaže da nije arhitekta narko klanova.

Tomanović je naveo da je suština Šarićevog pisma, da se njegov slučaj vrati u okvire zakona.

Tomanović kaže da Šarića on ili bilo ko iz njegove kancelarije nikada nikada nije video, ni čuo, nego da su ga, kako advokata, angažovali Šarićeva majka i brat.

"Nas je angažovala njegova majka, a kasnije i njegov brat. Pismo je, prema pečatu, poslato iz jedne evroazijske zemlje, koju u ovom trenutku ne bih želeo da identifikujem", napomenuo je Tomanović.

S obzirom da je to pismo, kako vidim iz sadržine, poslato i sudu, naveo je Tomanović, "pretpostavljam da će se sud baviti odakle je to pismo poslato".

Prema oceni Tomanovića, predstavnici izvršne vlasti, posebno Ministarstva pravde, od jednog krivičnopravnog slučaja prave politički marketing.

"U 72 izjave predstavnici izvršne vlasti izrekli su javne presude Darku Šariću, pre bilo kakvog suđenja i pre nego što je optužnica stala na pravnu snagu", ukazao je Tomanović.

On smatra da je Šarić za "nosioce tog pravno-političkog marketinga postao dežurni izgovor za svaku nerešenu aferu ili nesreću koja bi nosila po neki politički poen".

Suština Šaričevog pisma, kako je naglasio Tomanović, jeste ukazivanje da i on ima pravo da se njegov slučaj vrati u okvire zakona i da se odluke o tome donose u nadležnim institucija, kao što su sud i tužilaštvo.

Podsećajući da je Šariću imovina oduzeta pre suđenja, Tomanović je preneo da njegov klijent u pismu napominje kako je, pre par godina, u skladu sa zakonom, on tu imovinu legalizovao i da je "legalnih 30 miliona evra", kao i ostala njegova imovina, prošla postupak legalizacije.

Prema rečima Tomanovića, Šarić ukazuje da će onda, kada se stvore uslovi da mu se "sudi u sudnici, a ne u kabinetima", pokušati da dokaže da nije "arhitekta nikakvih narko klanova i narko trgovina u ovom regionu".

Tomanović je rekao da će Šarić pokušati da dokaže da "njegova unapred izrečena presuda nije u skladu ni sa dokazima, ni sa činjenicama, koje će on, uz pomoć advokata, a i sam, pokušati da prezentira nadležnim organima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: