Korhec predsednik mađarskog Saveta

Za predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine izabran je Tamaš Korhec, goskorašnji pokrajinski sekretar za upravu.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

17:09

Default images

Njega je izabrala većina od 32 člana Nacionalnog saveta, kojima su prethodno verifikovani mandati na sednici održanoj u Subotici.

U poseban birački spisak, pred izbore, je bilo upisano 138.665 Mađara, od kojih je njih 76.894 glasalo. "Mađarska sloga" osvojila je na izborima apsolutnu većinu, 28 od 35 mandata.

Druga po snazi u Nacionalnom savetu biće lista "Vojvođanski Mađari za Evropu", koju je predvodio dr Atila Čengeri, sa četiri mandata.

Po jedan mandat imaće Pokret mađarske nade, Mađarska liga i građanski pokret "Evo ruke za mađarsku zajednicu".

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina održani su 6. juna, Na izborima je učestvovalo 19 nacionalnih manjina, od kojih su pripadnici 16 manjina birali predstavnike u nacionalnim savetima putem direktnih izbora, dok su tri nacionalne manjine svoje savete birale putem elektorskih skupština.

Na direktne izbore izašlo je ukupno 237.792 glasača, što čini 54,5 odsto od 436.334 upisanih u posebne biračke spiskove.

Mađarski nacionalni savet izabran je nakon bunjevačkog i hrvatskog nacionalnog saveta.

Nacionalne manjine su po prvi put u istoriji naše zemlje imale priliku da neposredno biraju članove nacionalnih saveta, koji će se baviti oblastima kulture, informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma.

Izbor Nacionalnog saveta pozdravili su i Mađari u matici. Prva radna sednica Saveta planirana je već za subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: