Savet traži istragu o IKL-u

Savet za borbu protiv korupcije zatražio je od Vlade da se u okrviru finansijske istrage o poslovima Darka Šarića, ispita poslovanje beogradskog IKL-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2010.

17:35

Default images

Savet navodi da dokumentacija o IKL-u potvrduje da je blokada računa te fabrike izazvana prebacivanjem novca na račune povezanih preduzeća većinskih vlasnika.

Zbog toga, upozorava Savet, preti opasnost da IKL ode u stečaj.

"Davanjem kratkoročnih pozajmica novac je sa računa IKL-a prebacivan Agrokopu, Hemovetu i Agrovojvodini, čije se vlasništvo, kao i u IKL-u, vezuje za Antona Stanaja, uhapšenog u septembru 2007. zbog šverca cigareta, kao i Zorana Chopića, svojevremeno privedenog sbog sumnje o umešanosti u nedozvoljenu trgovinu cigaretama, a koji su dovođeni u vezu sa Darkom Šarićem", ističe Savet u pismu premijeru Mirku Cvetkoviću.
Manjinski akcionari IKL-a su se, kako je podsetio Savet, više puta obraćali nadležnim institucijama da spreče uništavanje tog preduzeća, a zbog izostanka njihove reakcije organizovali su proteste u centru Beograda.

"Nedopustivo je izostajanje bilo kakvih reakcija nadležnih institucija u situacijama kada se krše prava manjinskih akcionara, dok s druge strane, institucije vrlo brzo reaguju kada pojedinci, koji uživaju podršku vlasti, smatraju da su njihova prava povređena", ukazao je Savet u dopisu premijeru.

Savet očekuje da nadležne institucije hitno reaguju, ispitaju sve navode iz krivične prijave manjinskih akcionara IKL-a, koji bivšeg direktora Đoku Vergaša, predsednika Upravnog odbora Zorana Ćopića i predsednika Nadzornog odbora Miodraga Skulića sumnjiče da su zbog nesavesnog i nezakonitog poslovanja u pitanje doveli opstanak tvog preduzeća.

Manjinksi akcionari IKL-a su 25. februra ove godine Višem javnom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu protiv rukovodstva preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: