IZ u Srbiji poziva na bojkot Blica

Zbog fotomontaže muftije Zukorlića, Sabor Islamske zajednice u Srbiji pozvao na bojkot distribuiranja i kupovine lista “Blic“.

Izvor: B92

Subota, 26.06.2010.

00:09

Default images

U Novom Pazaru je održan Sveopšti sabor Islamske zajednice u Srbiji, povodom fotomontaže glavnog muftije Muamera Zukorlića objavljene u listu “Blic”.

Učesnici Sabora poručili su u saopštenju da su zabrinuti za budućnost svog verskog i kulturnog identiteta. Ta zajednica, kako se navodi, najoštrije osuđuje sramnu uvredu u listu "Blic" i poziva na bojkot kupovine i distribucije tog lista.

U izjavi za B92, glavni muftija Islamske zajednice Muamer Zukorlić kaže da je u Srbiji sve izaženija islamofobija.

"Pojava različitih vrsta nasrtaja na Islam i muslimane je sve češća, što u pojedinačnim slučajevima, što od starne državnih organa. Diskriminacija hara ovim prostorima, a u vrhu svega je napad na Islamsku zajednicu i podrška Beograda razbijanju islamske zajednice", ocenjuje Zukorlić.

Aida Ćorović iz nevladine organizacije “Urban In” kaže da država treba da poradi u odnosu sa svim manjinama, pa i Bošnjacima, ali da bi bilo previše trenutnu situaciju nazvati islamofobijom.

"Mislim da definitivno muftija Zukorlić hoće sebi da da na značaju, da pokaže da je žrtva i definitivno ovo je način da on bude u žiži što javnosti u Sandžaku, što u Srbiji”, smatra ona.

“I na neki način on sebe pokušava da pokaže kao žrtvu i da se etablira kao neko ko se bori za sve Bošnjake i da je on sada neko ko najviše u svemu strada ne bi li na taj način dobio političke poene", kaže Ćorovićeva.

Islamska zajednica , kako se navodi u saopštenju, sa ogorčenjem najoštrije osuđuje sramnu uvredu lista “Blic” na račun muftije i muslimana, što kako tvrde, simbolizuje nastavak “genocidne politike” prema muslimanima.

Ta verska zajednica pozvala je na bojkot lista “Blic” i ponovila da zahteva krivičnu odgovrnost počinioca uvrede i simboličnu odštetu od 100 miliona evra.

Muamer Zukorlić kaže da ne vidi problem u tome što je upućen poziv na bojkot "Blica", uprkos tome što je s druge strane zaključeno da u Srbiji vlada islamofobija.

“Mi kao ugrožena zajednica imamo pravo upotrebiti sva moguća sredstva u cilju zaštite naših posebnosti i našeg identiteta, pod uslovom da ta sredstva nisu nasilna”, smatra Zukorlić.

“I mislim da je to jedna od tekovina savremene ljudske civilizacije i ne vidim u čemu je problem ako mi nemamo drugih mogućnosti, nismo zaštićeni od zvaničnog poretka ove države, da prosto koristimo sopstvenu poziciju i na neki način svojevrsnim pritiskom na nečiji ekonomski interes ostvarimo svoju zaštitu”, objašnjava on.

Na poziv na bojkot reagovao je i glavni i odgovorni urednik lista “Blic” Veselin Simonović.

“Osim da se onda vidimo na sudu i tamo ćemo se razjansiti. A pozivanje na bojkot novina je neprimereno, posebno nekom ko je verski vođa. Ništa se od toga ne može pripisati ‘Blicu’, tako da je to više politikanstvo gospodina Zukorlića”, ocenjuje on.

Aida Ćorović ne veruje da će apel Islamske zajednici u Srbiji naići na značajniji odjek.

"Mislim da taj apel neće doprineti mnogo da ljudi ne kupuju ‘Blic’ onoliko koliko su ga kupovali. Oni koji slede muftiju, sumnjam da mnogo čitaju štampu", kaže ona.

Sabor Islamske zajednice u Srbiji od rukovodstva države, koju predvodi predednik Boris Tadić, traži čvrste garancije za ličnu i kolektivnu sigurnost muslimana, kao i ravnopravnost sa drugim narodima i zajednicama.

Podsetimo, Zukorlić je u “Blicu” naslikan u hrišćanskoj svešteničkoj odori sa krstom na glavi.

A Islamska zajednica Srbije, kojom rukovodi reis Adem Zilkić, juče je zatražila od državnih organa status jedine zajednice muslimana Srbije. Ta zajednica je saopštila da sebe smatra jedinim naslednikom pravnog kontinuiteta, kao i vlasnikom svih dobara u Srbiji.

Ta islamska zajednica je to zatražila pošto je suparnička Islamska zajednica Muamera Zukorlića preuzela kontrolu nad Starom novopazarskom banjom. Ukoliko se ne udovolji našim zahtevima bićemo primorani na proteste, kao i na traženje pravde pred međunarodnim pravosudnim institucijama, navodi se u saopštenju Zilkićeve Islamske zajednice.

Istovremeno sud u Novom Pazaru naložio je Zukorlićevim sledbenicima, da se odmah isele iz objekta u Staroj pazarskoj banji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: