“Dnevnik” tuži VAC

Skupština akcionara “Dnevnik holdinga” donela je odluku da se protiv medijskog koncerna VAC podnese tužba.

Izvor: Beta

Petak, 25.06.2010.

16:16

Default images

Kako je objašnjeno, tužba će biti podneta jer VAC nije ispunio obaveze iz osnivačkog ugovora u zajedničkom preduzeću "Dnevnik Vojvodina pres" u iznosu od oko 6 miliona evra.

Predsednik Upravnog odbora Zlatimir Momirov kaže da je Skupština akcionara prihvatila i predlog UO da se pred nadležnim sudom pokrene stečajni postupak zbog preteće nesposobnosti plaćanja prispelih obaveza "Dnevnik Vojvodina presa" prema poveriocima.

Prema njegovim rečima, Skupština akcionara odlučila je i da se pokrene postupak za regulisanje osnivačkih prava u listu “Dnevnik”, jer je “Dnevnik Vojvodina pres” upisan kao osnivač tog dnevnog lista.

"Svi naši predlozi Skupštini akcionara upućeni su zbog spasavanja dnevnog lista ‘Dnevnik’, najstarijeg dnevnog lista na srpskom jeziku u Vojvodini, kako bismo onemogućili prestanak njegovog izlaženja, jer u novonastaloj situaciji to realno preti", rekao je Momirov i dodao da
je to i stav Skupštine Vojvodine, kao osnivača “Dnevnik holdinga”.

Upravni odbor analizirao je početkom nedelje ispunjenje ugovornih obaveza VAC-a prilikom osnivanja “Dnevnik Vojvodina presa” 2003. godine, koje se odnose na izgradnju nove štamparije, kupovinu novih mašina, preuzimanje između 80 i 100 radnika holdinga i socijalni program od tri miliona evra za višak zaposlenih.

Prema rečima Momirova, ukoliko se na sudu utvrdi da obaveze nisu ispunjene, to bi značilo da VAC ne raspolaže sa 55 odsto udela u vlasništvu, jer se obavezao da će steći pravo na pomenuti vlasnički udeo samo ako ispuni sve obaveze.

U holdingu smatraju i da VAC u ovom trenutku nema pravo da uđe u pregovore sa trećim licem o preuzimanju 55 odsto udela u “Dnevnik Vojvodina presu”, jer u ugovoru stoji da “Dnevnik holding” kao nesporni vlasnik 45 odsto akcija ima pravo preče kupovine.

Medijski koncern VAC najavio je sredinom prošle nedelje da će napustiti tržište Srbije.

Pored vlasničkog udela u preduzeću “Dnevnik Vojvodina pres”, VAC poseduje i vlasnički udeo u begradskoj “Politici”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: