"Preuveličana opasnost od AH1N1"

SZO i evropske zdravstvene institucije preuveličale su rasprostranjenost virusa H1N1, navodi se u Rezoluciji Saveta Evrope.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

08:42

Default images

Izazvana je velika potrošnja javnog novca i strahovanja o zdravstvenim rizicima kojima je izložena evropska javnost, piše u Rezoluciji.

„Utvrđene su teške nepravilnosti u odnosu na transparentnost odlučujućih procesa o pandemiji, koje su proizvele brige o mogućim uticajima farmaceutske industrije na donošenje nekih od najvažnijih odluka o pandemiji“, konstatuje se.

„Način na koji je pandemija gripa H1N1 utvrđena ne samo od Svetske zdravstvene organizacije, nego i od ostalih kompetentnih zdravstvenih vlasti na nivou Evropske unije daje razlog za brigu“, navodi se u zaključku izvestioca Saveta Evrope o virusu novog gripa, člana Odbora za socijalna, zdravstvena i porodična pitanja u SE Pola Flina, poslanika levice iz Velike Britanije.

U Reozluciji, usvojenoj gotovo jednoglasno, ističe se da su neke od posledica donetih odluka i datih saveta posebno zabrinjavajuće, zato što su dovele do distorzije prioriteta u javnim zdravstvenim ustanovama širom Evrope, nepotrebnim trošenjem velikih suma javnog novca i izazivanjem neopravdanih strahovanja.

Ukazuje se na bojazan da će nedostatak transparentnosti i pouzdanosti rezultirati padom poverenja javnosti u savete najvećih javnih svetskih zdravstvenih institucija.

Stoga je Parlamentarna skupština usmerila pažnju na tretiranje pandemije na sveobuhvatni način i kroz otvoreni dijalog sa Svetskom zdravstvenom organizacijim i drugima, navodi se u dokumentu.

PS SE pozdravlja preispitivanje inicirano od raznih javnih autoriteta, uključujući i Svetsku zdravstvenu organizaciju, i zahteva od svih uključenih subjekata da omoguće uvid u saznanja kako bi se steklo iskustvo i preuzela odgovornost za učinjene greške.

Parlamentarna skupština smatra da je preispitivanje postojećih sistema i brzo saopštavanje ključnih neobjavljenih informacija od neprocenjive važnosti da bi se ponovo uspostavilo poverenje u velike svetske odluke i savete, sa željom da one u budućnosti budu poštovane, u cilju sprečavanja mogućih pandemija na globalnom nivou, koje bi mogle biti ozbiljnije od pandemije gripa A (H1N1).

PS SE navodi da, u slučaju pandemije, tajni i neregulisani procesi i tajno lobiranje mogu da podriju demokratske principe.

Parlamentarna skupština pozdravlja nedavno pokrenuto preispitivanje procesa koji se odnose na treitranje pandemije gripa A (H1N1), ukazujući da procese treba da pokrenu SZO i evropske institucije u čijoj nadležnosti su zdravstvena pitanja, kao i nekoliko vlada i parlamenata.

Uprkos spremnosti SZO i evropskih zdravstvenih institucija da uđu u dijalog i preispitaju tretiranje pandemije, PS SE izražava žaljenje što one nisu bile spremne da podele neke od ključnih informacija, pogotovo da objave imena i zaključke članova Komiteta SZO za hitna pitanja i relenvantnih evropskih savetodavnih tela, koji su bili direktno uključeni u davanje saveta u tretiranju pandemije.

PS SE takođe izražava žaljenje zbog toga što se SZO "nije pomerila u preispitivanju svojih stavova" o pandemiji i stvarnih zdravstvenih rizika, pored vidljivih dokaza da je ozbiljnost pandemije bila preuveličana od strane SZO.

U Rezoluciji se izražava žaljenje i zbog "visoko defanzivnog stava SZO" kako po pitanju nepsremnosti da prihvati činjenicu da je promenjena definicija pandemije, tako i nespremnosti da promeni svoje prognoze po pitanju pandemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: