Poplave u BiH: Kritično u Derventi

Kritično stanje zbog poplava i u BiH. Opština Derventa trenutno najugroženija poplavama, jer je 1.000 kuća poplavljeno ili je onemogućen prilaz do njih.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

23:10

Default images

U gradu trenutno nema električne energije, ne funkcioniše fiksna i mobilna telefonija, a prekinut je veliki broj putnih komunikacija.

U toku je evakuacija ugroženog stanovništva i pružanje prve medicinske pomoći za što su angažovane sve raspoložive snage, uključujući timove za deminiranje i mašinski tim sa ukupno 35 deminera sa medicinskim osobljem.

Angažovano je i osam dampera Termoelektrane "Stanari", te jedan čamac sa posadom Ronilačkog kluba "Buk" iz Banjaluke.

U sredu, nakon višednevnih padavina, više od 10 opština u BiH su proglasile vanredno i stanje elementarne nepogode.

Na području Bijeljine trenutno je najugroženije područje MZ Janja sa Novim Naseljem zbog izlivanja rečice Janje tokom noći, gde je zaplavljeno kompletno naselje sa oko 12.000 stanovnika.

U Doboju je zaplavljeno oko 300 kuća, od čega je voda ušla u prizemlje 100 kuća. Vodostaj reke Bosne jutros u 6 časova iznosio je 500 centimetara. Trenutno se vrši utvrđivanje nasipa na potoku Liješanj kako voda ne bi ušla u grad, a ojačava se i nasip u MZ Bare.

Vodostaj reke Sane u Prijedoru iznosi 450 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta. Vodostaj reke Gomjenice takođe je u porastu i došlo je do izlivanja vode i ugrožavanja stambenih objekata u jednom delu naselja Gomjenica, te presecanja pojedinih putnih komunikacija.

U Banjaluci je zabeleženo preko 50 plavljenja objekata, a tridesetak odrona zemljišta ugrožava kuće i putne komunikacije. Srušen je most na reci Stratinska, a drugi mosti na reci Vrbanja je oštećen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: