Porast vodostaja na rekama u Srbiji

Zbog kiša i izlivanja reka, u većini mesta u Srbiji situacija je kritična. Vanredna odbrana od poplava proglašena je u Valjevu i Loznici.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

16:38

Default images

Problema ima i u opštini Lazarevac i u Kraljevu. U pomoravskom selu Obrva kod Kraljeva poplavljeno je više od 40 domaćinstava.

Najkritičnija situacija je u kolubarskom okrugu. Reka Ub dostigla je najviši nivo ikada zabeležen, a reke Kolubara, Obnica, Jablanica, Tamnava, Toplica, Jadar izlile su se iz korita.

Zbog izlivanja reke Tamnave u prekidu je saobraćaj za sva vozila na putu od Banjana do Novaka u oba smera, saopšteno je iz "Puteva Srbije".

To javno preduzeće upozorava da je zbog rasta vodostaja reka u mačavanskom i kolubarskom kraju došlo do delimičnog ili potpunog prekida saobraćaja na još nekoliko putnih pravaca.

U opštini Valjevo u naselju Gorić ugroženo je više od 100 domaćinstava, a u 20-ak kuća se ulila voda.

Hiljade hektara oranica, pšeničnih i kukuruznih polja su pod vodom. Obilne padavine aktivirale su stara i otvorile nova klizišta. Kako bi se zaštitila varošica Ub, presečeno je korito reke Ub.

Zbog obilne kiše koja u lozničkom kraju ne prestaje dva dana, pri čemu je palo 80 litara kiše po kvadratnom metru, izlio se Jadar i sve manje reke.

Pod vodom su hiljade hektara oranica, a na pojedinim mestima su poplavljeni ili ugroženi stambeni, ekonomski i objekti infrastrukture.

Nivo Save kod Šapca dostigao je 352 santimetra, što je za 120 santimetara više neko juče.

Iako opasnost ne preti od izlivanja Save, mnoga prigradska naselja su pod vodom zbog nadošlih kanala i rečica.

Pod vodom je nekoliko kuća u Petkovici i Mišaru, dok je u Gornjoj Vranjskoj polavljan put, seoska škola sa igralištem, kuće i plastenici.

Meštani ovih sela ne znaju gde će provesti noć, jer je u pojedinim kućama voda dostigla nekoliko desetina santimetara.

Dobra vest je da je nivo Dunava u opadanju. Ipak, u Novom Sadu, Futogu, Bečeju i Sremskoj Kamenici došlo je do porasta površinskih voda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: