Istraga o privatizaciji "Novosti"

Pokrenuta istraga o privatizaciji "Novosti". Nadležnima nepoznato koliko je akcija preuzeto a ministar Dinkić traži da se VAC-u zabrani povratak na tržište.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2010.

21:42

Default images

Ministar policije Ivica Dačić kaže da svako ko ima bilo kakve primedbe po tom pitanju treba da se obrati policiji, jer njemu detalji nisu poznati.

S druge strane, predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović kaže za B92 da komisija nema saznanja koliki je paket akcija "Novosti" preuzela nemačka medijska grupacija VAC.

Nakon što je VAC saopštio da je preuzimanjem "Ardos Holdinga" iz Salcburga postao vlasnik 24,9 odsto akcija "Novosti", predsednica Komsije za zaštitu konkurencije kaže da sve što je ispod 25 odsto akcija, ne omogućava VAC-u kontrolu nad tim listom.

"Prema tome, to se ne može smatrati koncentracijom kapitala, ako je to tako. Mi nemamo saznanja koliko su zaista preuzeli akcija. Novosti su otvoreno akcionarsko društvo, društvo čuje se akcije kotiraju na berzi. Čim se pređe 25 odsto stečenih akcija, oni imaju obavezu da upute javnu ponudu za preuzimanje ostatka akcija", rekla je ona.

Dijana Marković- Bajalović je ponovila da Komisija VAC-u nikada nije dala dozvolu za koncentraciju kapitala u "Novostima", jer nikada nije bilo jasno ni ko preuzima ni ko prodaje "Novosti".

Inače, VAC je saopštio da nakon "Ardosa", na osnovu pravno važećeg ugovora sa jednim srpskim privrednikom, namerava da preuzme i druga dva društva koja takođe imaju učešće u "Novostima".

VAC podseća da je iz svojih sredstava obezbedio novac za kupovinu oko 62,4 odsto "Novosti" preko ta tri društva i da sada pokušava da osigura svoje vlasništvo.

Dinkić: Zabraniti povratak VAC-a u Srbiju

A u intervjuu sutrašnjim "Novostima", ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da VAC-u, ako je tačno da pokušava zakulisno da preuzme “Novosti”, a i posle ružnih reči koje su uputili na račun naše zemlje i poruke da se povlače iz Srbije, treba javno zabraniti da se vrati.

Dinkić najavljuje da će razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i da će njegov stav biti da im se zabrani povratak na srpsko tržište, čak i ako to sada budu želeli.

"Bodo Hombah je u svom pismu javno rekao da se VAC povlači iz Srbije. Posle takvog njegovog obraćanja, VAC-u nije mesto u Srbiji! Potpuno je neshvatljivo da sada zakulisno pokušavaju da se vrate na naše medijsko tržište", kaže Dinkić.

On je ocenio da bi "nemoralno bilo da, posle svega, preuzmu i neke lokalne novine, a kamoli 'Večernje novosti', koje su nacionalni brend".

Dinkić je istakao da je dobro da ostale nemačke kompanije vole Srbiju, ulažu u nju i zapošljavaju njene građane.

"Kada bilo ko objavi da odlazi iz Srbije, jer nije zadovoljan poslovanjem ovde, pritom iznosi ružne reči na račun naše zemlje, zbog bilo čega, onda neka mu je lepa kuća. Nek' se više ne vraća! Prema takvom odnosu imam veoma jasan stav, i to ne samo kada su 'Novosti' u pitanju. Hombah je rekao ružne reči o nama, saopštio je da napušta Srbiju, tako da sada može samo da ide", rekao je Dinkić.

Za njega je nezamislivo da neko ko "jedno priča, a drugo radi" uređuje medijsku scenu u Srbiji.

Privatizacija "Novosti" bila je tema i u skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: