Studenti iz Srbije na Kembridžu

Trinaest srpskih studenata nastavlja školovanje na Kembridžu, jednom od najprestižnijih svetskih univerziteta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

22:48

Default images

Svi oni odlaze zahvaljujući svom znanju i stipendijama koje su dobili, ali je ove grupa jedinstvena i po činjenici da je čak njih sedmoro iz istog odeljenja matematičke gimnazije.

Srbija je ove godine jedna od najuspešnijih zemlja na svetu po broju studenata kojima je u školskoj 2010/2011 ponuđeno mesto na Univerzitetu Kembridž. Od njih 13, čak osam je dobilo punu stipendiju direktno iz Velike Britanije.

Svi oni se slažu u oceni da će im studije na jednom od najboljih univerziteta na svetu mnogo značiti na profesionalnom planu, ali su uvereni da neće biti teško.

"Pa, bila sam vrlo uzbuđena, naravno, pošto je Kembridž jedan od najboljih univerziteta na svetu a ta stipendija koju sam dobila je vrlo kompetetivna. Iskreno bila sam prijatno iznenađena da sam je dobila, nisam znala da će se to desiti, tako da bila sam vrlo polaskana", rekla je Ivana Milović.

"Za razliku recimo od američkih fakulteta, Kembridž je bio zainteresovan samo za naše znanje i naš potencijal, znači za ono što oni mogu da naprave od nas i za ono znanje s kojim mi tamo dolazimo. Oni su jednostavno procenili naš potencijal, da smo spremni da radimo i onda su nam pružili ovu priliku", kaže Nikola Mrkšić.

"Znači dosta, diploma sama po sebi znači dosta, plus znanje koje ću steći, u svakom slučaju profesionalno će dosta da znači", smatra Dušan Perović.

Na stipendiji im je čestitao i britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort, koji je i sam nekada studirao na Kembridžu. Ambasador je u njihovu čast priredio prijem u Britanskoj rezidenciji.

"Jedan od ključnih kriterijuma po kojima dodeljujemo stipendije je da svako ko ode na studije u Britaniju, onda vrati to znanje u Srbiju. Veoma mi je drago što ćete vi koji idete tamo, bez obzira da li idete na osnovne, master ili doktorske studije, doneti sve to iskustvo u Srbiju, kako bi ova zemlja imala koristi od toga. Već mnogo godina smo posvećeni razvoju Srbije i vidimo Srbiju kao budućeg člana EU”, rekao je on.

Majkl O'Saliven iz Kembridž Fondacija za stipendiranje stranaca kaže da su u fondaciji oduševljeni prijavama koje dobijaju iz Srbije.

"Pre dve godine samo njih 15 studiralo je kod nas. Sledeće godine, taj broj će se udvostručiti. Vidimo veliki broj prijava na svim nivoima. Naravno, moraju da budu veoma dobri da bi ih Kembridž primio, ako su bolji od toga onda dobiju stipendiju, a većina srpskih studenata ide zahvaljujući stipendijama", rekao je on.

Ova grupa mladih ljudi nije jedinstvena samo po svom znanju, nego i zato što je njih sedmoro od ukupno 13 išlo u isto odeljenje matematičke gimnazije. Takav slučaj je još nezabeležen na Kembridžu.

"To je veliko priznanje i čast za Matematičku gimnaziju, ali uvek ima tu malo i sete, ti momci odlaze sada i veliko je pitanje kada i kako će se vratiti, a divno bi bilo da oni sada ta svoja znanja i talente ovde u Srbiji upotrebe za neko opšte dobro", kazao je Srđan Ognjanović, direktor matematičke Gimnazije.

Petoro studenata koji su položili prijemni, ali nisu dobili stipendiju, sada čekaju odluku "Peksim Fondacije" koja razmatra njihovo finansiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: