"Ne zanima nas advokat Mladićevih"

Predsednik Saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić izjavio da podnošenje predloga porodice da se Ratko Mladić proglasi mrtvim neće uticati na potragu.

Izvor: Beta

Sreda, 16.06.2010.

13:47

Default images

Advokat Mladićeve porodice Miloš Šaljić podneo je Vanparničnom odeljenju Prvog osnovnog suda u Beogradu predlog da se Mladić, kao "nestalo lice proglasi za umrlo".

"Ne želimo polemiku sa advokatom niti porodicom Ratka Mladića. Ovo je više medijska priča nego što ima bilo kakve efekte na dalje operativne aktivnosti u potrazi za Mladićem", rekao je Ljajić.

On je dodao da vlasti u Srbiji ne žele da ulaze u motive advokata i porodice Ratka Mladića, kao što ne mogu, neće i ne žele da utiču na pravosudne organe koji će odlučivati o zahtevu.

"Ono što je nedvosmisleno, jeste da ćemo nastaviti operatvine potrage za Ratkom Mladićem. To je naša obaveza i u interesu je Srbije da se ona što pre ispuni", kazao je Ljajić.

U predlogu Mladićeve porodice se navodi da je Mladić otišao od kuće 2002. godine, da ga traže strane službe bezbednosti, domaće službe i državni organi, a da ga niko nije video od neutvrđenog dana u februaru 2003. godine, da je težak bolesnik pa se predlaže da se proglasi da je umro.

Kao datum smrti predlaže se pet godina od dana kada je poslednji put viđen - 1. mart 2008. godine.

Porodica tvrdi da je od Mladića nema ni traga ni glasa od 2003. godine. Advokat kaže da bi Mladiću da je živ zbog teškog zdravstvenog stanja bila neophodna stalna zdravstvena nega, koju niko nije želeo da mu pruži u Srbiji. On je podsetio da Mladića traže sve zapadne bezbednosne službe i da niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da ga je video.

Inače, uslov da se neko proglasi mrtvim je da pet godina nije viđen i da ima minimum 70 godina. S obzirom na to da Mladić ima 68 godina, njegov advokat je dostavio i krštenicu kojom to potvrđuje.

"Porodica smatra da on nije mogao da preživi sve to i da je odavno mrtav. Zbog toga porodica poseže za ovom merom, odnosno sa predlogom da se proglasi umrli. Porodica je na to prinuđena iz drugih razloga, naime zadnjih godina na njih su se vršili veliki pritisci, proganjanja maltretiranja od strane vlasti, a kao da porodica može omogućiti na bilo koji način da se Ratko Mladić pronađe", rekao je za B92 advokat Mladićeve porodice Miloš Šaljić.

Ignjatović: Zahtev ne zaustavlja postupak

Porodica haškog begunca Ratka Mladića ima pravo da traži da on bude proglašen mrtvim, ako su ispunjeni pravni uslovi, ali to ne bi zaustavilo postupak koji se vodi u Haškom tribunalu sve do nepobitnog dokaza da je to tačno, rekao je šef vladine Kancelarije za saradnju sa Tribunalom Dušan Ignjatović.

Ukoliko bi se, međutim, uz pomoć DNK analize i drugim metodama, utvrdilo da je Mladić zaista mrtav, postupak pred Tribunalom bi bio obustavljen, kao što je to učinjeno u slučaju Slobodana Miloševića, kazao je Ignjatović.

"Mrtav čovek ne može da bude izručen i ne može da mu se sudi. U tom slučaju ta priča bi bila završena, ali bi saradnja sa Tribunalom ostala sve dok taj sud postoji", objasnio je Ignjatović ranije.

I kada Tribunal prestane da postoji, uveren je on, ostaće neko telo zbog potrebe da se upravlja arhivama i koje bi bilo nadležno za haške osuđenike bez obzira na to u kojim zatvorima izdržavaju kaznu.

On je dodao da neko može da bude proglašen nestalom u ratu, ako ga nema godinu dana nakon prestanka ratnih dejstava.

"Da li će sud u slučaju Ratka Mladića primeniti neki od navedenih razloga, ostaje da se vidi", kazao je Ignjatović.

On je, međutim, ukazao da, bez obzira na odluku suda koji je vlastan da odlučuje o takvim pitanjima, reč o "pravnoj fikciji", "jer mi ne možemo znati da li je neko lice mrtvo".

Sud samo donosi odluku da se osoba smatra umrlom, rekao je Ignjatović.

"Za Haški tribunal to, nažalost, neće biti dovoljno jer Srbija, takođe nažalost, ima tu obavezu i najveći interes da se nepobitno utvrdi da li je Ratko Mladić živ ili nije, a ako jeste, on treba da bude uhapšen i predat pravosudnim organima", rekao je Ignjatović i dodao da nema trećeg načina da se to pitanje reši.

On je objasnio da i ako sud donese rešenje i proglasi Mladića mrtvim on se jednog dana može odnekud pojaviti, a takvih slučajeva je u realnom životu bilo.

Šta bi se u tom slučaju dogodilo, zapitao je Ignjatović i dodao da je sigurno da ta osoba ne bi bila živa sahranjena samo zato što postoji rešenje da se smatra mrtvom.

"Veoma dobro je da Ratko Mladić odgovara za ono što mu se stavlja na teret, da to objasni, jer je značajno za Srbiju i za pomirenje i normalizaciju odnosa u regionu", rekao je Ignjatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: