Tragičan odlazak Bekima Fehmiua

Poznati glumac Bekim Fehmiu je pronađen mrtav u svom stanu u beogradskoj opštini Zvezdara. Policija pretpostavlja da je reč o samoubistvu.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

16:59

Default images

Bekim Fehmiu je imao 74 godine i bio je jedan od najpoznatijih filmskih glumaca u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Pored Fehmiua je pronađen pištolj registrovan na njegovo ime, a pretpostavlja se da je glumac sam tragično okončao svoj život, rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Fehmiua je pronašao jedan od sinova, a hitna pomoć i policija su brzo stigli na mesto događaja, gde su mogli da konstatuju smrt poznatog glumca.

Bekim Fehmiu odigrao je veliki broj uloga u pozorištu i u domaćim i stranim filomovima. Ipak, svetsku slavu je stekao ulogom Belog Bore u filmu Saše Petrovića “Skupljači perja”, koji 1967. u Kanu ovenčan Zlatbnom palmom.

Fehmiu je pune dve decenije samouvereno vladao evropskim filmom. Sarađivao je italijanskim producentom Dinom de Laurentisom, Džonom Hjustonom, Avom Gardner, Dirkom Bogartom, Šarlom Aznavurom, Klaudijom Kardinale.

Kritičari sedme umetnosti o Bekimu Fehmiu govorili su da je jedini istočnoevropski glumac koji je pomerio granice i snimao na zapadu "probijajući gvozdenu zavesu sve do pojave Gorbačova i pada Berlinskog zida".

Glumio je na albanskom, srpsko-hrvatskom, makedonskom, romskom, turskom, španskom, engleskom, francuskom i italijanskom jeziku. Ali uvek se vraćao ovde.

Bekim Fehmiu rođen je 1936. u Sarajevu. Posle italijnaske okupacije, porodica se iz Sarajeva na kratko seli u Skadar, a 1941. dolazi na Kosovo. Osnovnu i srednju školu završava u Prizrenu, a u Beogradu 1956. upisuje Akademiju dramskih umetnosti.

Četiri godine kasnije postaje stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ali sedam godina kasnije postaje slobodan umetnik što je bio do kraja života.

U pozorištu je ostvario više od 40 epizodnih, srednjih i nekoliko glavnih uloga, i na desetine filmskih.

Od pozorišne glume se definitivno oprostio 1987. igrajući u predstavi “Gospođa Kolontajn” na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Poslednja uloga na velikom paltnu bila je ona u ostvarenju “Džingis Kan”, Kena Anekina 1992. godine.

Mediji su pisali da se samoinicijativno oprostio od glume zbog antialbanske propagande. Bekimov mlađi sin Uliks, takođe glumac jednom je napisao:

"Raspad Jugoslavije, strašan bratoubilački rat, uništenje Vukovara, bombardovanje Dubrovnika, dugogodišnja opsada Sarajeva, rat na Kosovu, bombardovanje SR Jugoslavije, učinili su da se moj otac još više povuče. Odrekao se reči koje su za glumca najjače i najlepše sredstvo. Odrekao ih se i pretvorio ih u ćutanje – u protest. Hamlet bi rekao ‘Ostalo je ćutanje’“.

Memoare u kojima opisuje život od rođenja 1936. u Sarajevu, preko života na Kosovu do 1956, pa do početka rada u Drami Prištinskog pozorišta završio je 1985. godine, ali je čekao da svoje zapise objavi do 2001, u knjizi “Blistavo i strašno”, koji je izdao “Samizdat B92”.

Bekim Fehmiu ima dva sina Uliksa i Hedona. Živeo je sa suprugom, takođe glumicom, Brankom Petrić, i sa sestrama i braćom, između Prizrena, Prištine i Beograda.

O Bekimu Fehmiuu možete čitati i na stranici Kultura našeg sajta.

Reakcije na smrt Bekima Fehmiua

Smrt poznatog glumca Bekima Fehmiu izazvala je žalost među njegovim kolegama u filmskim i pozorišnim krugovima i u široj javnosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je porodici Bekima Fehmiua telegram najdubljeg saučešća povodom smrti našeg velikog glumca.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović istakao je da "nema nikakve sumnje da je Bekim Fehmiu bio jedan od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije". Kao izuzetno značajne uloge, Zelenović je naveo kreacije Fehmijua u "Skupljačima perja" i "Specijalnom vaspitanju".

"Fehmiu je imao veoma plodnu i zanimljivu karijeru, ali je u jednom trenutku sam odlučio da se više ne pojavljuje na filmu. Nekako se i njegova karijera završila sa raspadom Jugoslavije. Mislim da je to velika šteta, pre svega za kinematografiju", rekao je Zelenović.

Za reditelja Gorana Markovića, "Fehmiu je bio spona između Srba i Albanaca, bio je veliki glumac i veliki čovek".

"Bekim je bio prvi glumac sa kojim sam radio u životu, bio sam mlad reditelj a on je bio velika zvezda planetarnih razmera. Radio sam film 'Specijalno vaspitanje', u kojem je on pristao da igra besplatno i radio je sve vreme kao da radi neki veliko projekat a pri tome je to bio poluamaterski film sniman na formatu 16 milimetara. Tada sam video da je on čovek koji ima format i koji je ne samo dobar glumac nego i veliki čovek. Kasnije nismo radili, međutim, često sam ga sretao i on je duboko patio kao Albanac zbog svega ovoga što se dešavalo- on je bio neka vrsta spone između Srba i Albanaca i mogu da kažem da mu to nije lako padalo i da je činio intelektualne i ljudske napore da nekako stvar koja se ne može prevazići nekako prevaziđe", rekao je Marković.

Hrvatski glumac Relja Bašić kaže da Bekima Fehmiua pamti kao jednog izuzetno talentovanog i skromnog čoveka.

"Prisustvao sam početku njegove karijere kada je počeo da radi u stranim, italijanskim produkcijama a posle i američkim. Uvek je ostao vrlo skroman i čini mi se da je to veliki gubitak za naš glumački svet“, kaže Bašić.

Glumica Olivera Katarina izjavila je da ju je jako pogodila vest o tragičnom kraju njenog kolege Bekima Fehmiua. Katarina je rekla da Fehmiua dugo nije viđala, kao i da je znala da se on u poslednje vreme, povukao u sebe. Njih dvoje doneli su svetsku slavu našoj kinematografiji filmom "Skupljači perja" reditelja Aleksandra Saše Petrovića, snimljenom 1967. godine.

"Bilo mi je žao što se Bekim izolovao, što se povukao u sebe, a ovo što se sada desilo, to me je izuzetno pogodilo. Otišao je čovek velikog talenta. Sem sa snimanja scena filma 'Skupljači perja', kroz glavu mi sada, nekako zbrkano, prolaze i scene sa snimanja filma 'Uzrok smrti ne pominjati', reditelja Jovana Živanovića, gde smo takođe zajedno igrali", kazala je Katarina.

Reakcija javnosti na Kosovu

Vest o smrti Bekima Fehmiu je odjeknula snažno u kosovskoj javnosti.

Ovdašnji mediji ovom prilikom prenose i najvažnije detalje iz Fehmiuovog bogatog filmskog stvaralaštva, uz naglašavanje da se radi o najpoznatijem kosovskom i jugoslovenskom glumcu.

U znak poštovanja prema preminulom glumcu, njegove kolege i obožavaoci su se u kasnim večernjim satima okupili ispred Narodnog pozorišta u Prištini i palili sveće.

"On je bio jedan veoma poznat albanski umetnik, pametan i voleo je svoju domovinu. Ostavice veliku prazninu kod nas".

"Veoma sam se potresao kad sam čuo vest, žao mi je sto više nije sa nama", kažu građanji Prištine.

Fehmiuov kolega i jedan od najpoznatijih kosovskih glumaca, Enver Petrovci rekao je da je Bekim Fehmiu bio njegova inspiracija.

"Mi smo gledali njegove filmove, serije, često smo pričali o nejmu, govorili smo-da, vidite, i mi imamo nekoga u svetu ko je veliki umetnik, još u ono vreme siromaštva. Zašto da ne kažem da sam i sebi često govorio- ako može Bekim zašto ne mogu i ja. Ali, vreme je radilo protiv nas", rekao je Petrovci.

Na vest o smrti Bekima Fehmiu reagovala je i kosovska vlada koja je poslala telegram saučešća porodici Fehmiu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: