"Nacional" o Šariću i Šarančiću

Hrvatski "Nacional" piše da je of-šor firma Darka Šarića iz SAD povezana sa spornim poslovanjem hrvatskih i srpskih železnica, čiji su bivši direktori uhapšeni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

12:25

Default images

Prema nekim glasinama, Šarić trenutno boravi u Južnoafričkoj Republici, a otkako je u begu neko se vreme navodno skrivao čak i u Hrvatskoj i Švajcarskoj.

Krakovi Šarićeve kriminalne hobotnice očigledni su i kroz uvid u samo jednu misterioznu of-šor firmu, "Fajnenšel endžels", registrovanu 2006. u američkoj saveznoj državi Delaver, piše "Nacional".

Velika kriminalna grupa 40-godišnjeg srpskog kralja kokaina Darka Šarića imala je razgranatu mrežu i u Hrvatskoj. Osim neslužbenih potvrda iz vrha hrvatske policije, na takav zaključak upućuju neki detalji iz velike akcije hapšenja članova Šarićeve mreže koja se pre desetak dana zbila u Sloveniji, u kojoj je uhapšeno 17 osoba i pretreseno tridesetak stanova u kojima je pronađena droga i oružje.

Preko te kompanije, za koju se osnovano sumnja da je oduvek bila pod Šarićevom kontrolom, sprovodile su se sumnjive transakcije na području cele bivše Jugoslavije: u Srbiji i Crnoj Gori kupovana su učešća u preduzećima i nekretninama, u Sloveniji je putem nje otkupljen dug nekadašnjeg slovenskog giganta Slovenijalesa prema bivšoj Jugobanci, a ime te kompanije nije nepoznato ni u Hrvatskoj: putem nje su bivši direktori hrvatskih i srpskih železnica, Davorin Kobak i Milanko Šarančić, nameravali iz državnih firmi koje su vodili da izvuku milione evra.

Taj poslednji posao, kojim je rukovodio 46-godišnji kontroverzni srpski preduzetnik Slobodan Resimić, poznat i kao Sloba Talijan, tokom 2008. godine ipak nije ostvaren jer se hrvatska vlada nije složila s vrlo sumnjivim poslovnim predlogom da deo duga Železnica Srbije prema HŽ-u bude vraćen putem misteriozne firme iz Sjedinjenih Država.

Nakon što je ceo projekat zaustavljen, Kobak i Šarančić su se, svaki u svojoj državi, našli pod istragom policije i pravosuđa zbog te neuspele transakcije ali i mnogih drugih, pa je Kobak uhapšen još u julu prošle godine u Zagrebu, a njegov srpski pandan Šarančić prošle srede u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: