Imovinske karte funkcionera

Imovinske karte više od 700 funkcionera objavljene su na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 10.06.2010.

12:35

Default images

Na listi koja je dostupna na sajtu www.korupcija.gov.rs su podaci o imovini predsednika Srbije, funkcionera u Vladi, Skupštini kao i o imovini gradonačelnika i predsednika opština.

Uvid u imovinske karte funkcionera moguće je izvršiti klikom na link Izveštaji o imovini i prihodima funkcionera u meniju "Registri" koji je na sajtu sa leve strane.

Pretragu je za sada moguće vršiti isključivo koristeći ćirilično pismo. Za imovinske karte funkcionera vlada veliko interesovanje, što dovodi do opterećenja linka i sajta i blokade sistema.

U imovinskoj karti predsednika Srbije, Borisa Tadića, nema ništa. Ni nekretnina, ni automobila ni ušteđevine. Podsećamo da je sam predsednik naveo da je od roditelja nasledio 50 hiljada evra.

Boris Tadić ima mesečnu platu u iznosu od 142.944 dinara, i to su svi njegovi prihodi i imovina koji se mogu videti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije koja je nadležna da vodi Registar imovine i prihoda javnih funkcionera.

Predsednik Srbije je takođe prijavio da nema depozite ni ušteđevinu u bankama i drugim finansijskim organizacijama u zemlji i inostranstvu, kao i da zivi u službenom stanu, koji mu je dodeljen po funkciji.

Predsednik Vlade Mirko Cvetković je prijavio platu u iznosu od 131.000 mesečno, da ima štednju, ali nije objavljen njen iznos, kao i da poseduje akcije u S-tabaku, čija je nominalna vrednost 730,58 eura. Kako nezvanično saznajemo u kabinetu premijera, Cvetković poseduje 10 odsto akcija tog preduzeća, dok je ostalih 90 odsto u posedu njegove supruge.

Premijer ima dva stana - dvoiposoban od 71 metara kvadratnih koji je stekao otkupom i jednoiposoban od 48 metara kvadratnih koji je dobio na poklon od roditelja i sestre, kao i automobil marke volvo S60 iz 2006. godine.

Jedan od najbogatijih poslanika u parlamentu je Aleksandar Vlahović, bivši ministar za privredu i privatizaciju. On danas poseduje sedam stanova, akcije u 4 banke i 7 kompanija i jedan automobil.

Ovo je prvo, javno objavljivanje i pregled imovine državnih funkcionera u Srbiji

"Neće automatski ovaj zakon i ovo objavljivanje dovesti da stepen korupcije u praksi bude manji, ali će biti znatno teže sakriti ostvarivanje koristi od korupcije i to je jedna od svrha. A drugi cilj je da se ostvari porast poverenja građana u to da su nosioci funkcija čisti i da nemaju šta da kriju na ovom polju. Ali treba da protekne još mnogo vode Dunavom i Savom dok se taj stepen poverenja ne uspostavi na nekom nivou koji bi bio dobar i za političare i za građane“, kaže Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija“.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, pored plate od 146.723 dinara, prijavio je da ima depozite ili štednju u bankama, kao i da je vlasnik 90 kvadratnih metara stana veličine 119 metara kvadratnih, koje je stekao otkupom.

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je prijavio prihode od plate - 109.318 dinara i 28.616 koje dobija na osnovu članstva u Upravnom odboru Agencije za osiguranje depozita. Takođe je prijavio da ima štenju ili depozite u bankama, kao i da je vlasnik pet akcija NIS-a nominalne vrednosti 2.500 dinara koje je dobio beslatnom podelom akcija.

Dinkić je vlasnik dvosobnog stana od 73 metra kvadratna i garaže od 16,22 metra kvadratna.

Potpredsednik vlade koji je zadužen za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, pored plate od 97.775 dinara, ima štednji i vlasnik je 100 odsto akcija u Hause of Europe inves B.V čija je nominalna vrednost 30.000 eura.

Đelić poseduje i stan od 66 kvadratnih metara koji je dobio nasledstvom, kuću na placu od 9,96 ari koju je kupio i 33 odsto šume koja se rasprostire na 22 ara. Takođe, prijavio je da je vlasnik automobila jugo-kabrio iz 2002. godine. U imovinskoj karti predsednice parlamenta nalaze se stan, automobil i ušteđevina. Lider Srpske napredne stranke ima polovinu stana, četvrtinu zemljišta i takođe automobil i ušteđevinu.

Prvi čovek LDP-a Čedomir Jovanović, poseduje automobil, kupljen na lizing, motor i akcije u vrednosti od 7250 evra.

Gradonačelnik Jagodine u svom vlasništvu ima dve kuće, plac, poljoprivredno zemljište i ušteđevinu.

Funkcioner koji ne prijavi imovinu, ili da lažne podatke može biti kažnjen zatvorskom kaznom od šest meseci do pet godina. Zbog velikog interesovanja za imovinske karte državnih funkcionera tokom pre podneva link na kome se nalaze ti podaci bio je blokiran.

Ukoliko se uvere da funkcioneri nisu naveli tačne podatke o svojoj imovini, građani o tome mogu da baveste Agenciju za borbu protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: