Fejt: Priznanja posle odluke MSP-a

Nova priznavanja Kosova će uslediti pošto Međunarodni sud pravde u Hagu da savetodavno mišljenje, kaže šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt.

Izvor: Beta

Utorak, 08.06.2010.

16:18

Default images

Naglašavajući da govori u ime zemalja koje su priznale u Prištini proglašenu nezavisnost, Fejt je rekao da je važno sačekati odluku suda u Hagu.

"Nadam se i pretpostavljam da će to dovesti do novog talasa priznanja nezavisnosti", rekao je Fejt u Briselu gde je sa Iv de Kermabonom govorio o političkoj situaciji i aktivnostima Euleksa.

Fejt je u svojstvu specijalnog izaslanika Evropske unije na Kosovu, zajedno s de Kermabonom, podneo izveštaj Političko-bezbednosnom komitetu Evropske unije.

On je primetio da stavovi suda u Hagu neće ništa promeniti u stavu zemalja koje su priznale Kosovo.

"Savetodavno"mišljenje Međunarodnog suda pravde nije obavezujuće, ali je važno", dodao je Fejt, "jer će postaviti osnovu na terenu, u pitanju gde međunarodno pravo nije jasno artikulisano u pogledu nezavisnosti država ili naroda".

"To će umnogome ojačati međunarodni zakon i biće od velike važnosti za donošenje odluka i rešenja", ocenio je on.

Fejt je rekao da je Kosovo ostvarilo vidan napredak i ukazao na to da je i srpska zajednica južno od Ibra odlučila da u opštinama gde čini većinu preuzme odgovornosti i uključi se u kosovske institucije.

Primetio je da to može biti "uzor i za sever Kosova" i naglasio da se Evropska unija zalaže za to da se omogući poboljšanje ekonomske i socijalne situacije Srba na severu Kosova.

Fejt je naglasio da to "ne može biti zamrznuti sukob".

Izaslanik EU je kazao da se protivi podeli Kosova i dodao da "veoma malo raspoloženje" prema podeli Kosova postoji u Prištini.

Na pitanje može li Kosovo ekonomski opstati bez pomoći međunarodne zajednice, izaslanik EU za Kosovo je izneo tvrdnju da je "Kosovo održiva država na putu da postane multietnička demokratija".

Šef Euleksa Iv de Kermabon je istakao da je neophodna regionalna saradnja u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Stoga je, kako je kazao, važna saradnja i razmena informacija sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom u oblastima policije i carine.

De Kermabon je kazao da je spreman da ostane duže na funkciji šefa Euleksa dok se ne pronađe odgovarajuća zamena što bi, prema njegovoj proceni, trebalo da bude krajem godine.

Nijedan predstavnik EU nije želeo da komentariše navode o tome da je najmanje jedan kosovski ministar umešan u korupciju i povezan sa organizovanim kriminalom.

Ivanović: Fejtova izjava politička

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović osudio je izjavu šefa Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta da će nova priznavanja nezavisnosti Kosova uslediti pošto sud u Hagu da "savetodavno mišljenje" o nezavisnosti Kosova.

Ivanović je ocenio da je to što Fejt govori politička izjava, a ne stručna ocena, jer nijedan stručnjak nije ostavio takvu mogućnost.

"Fejt, zbog takvih stavova nije sagovornik Beograda, tim izjavama ne pomaže da se situacija stabilizuje. Takve izjave mogu da zaustave odnose na terenu jer su proalbanske, i motivisane ko zna kakvim interesima", kazao je Ivanović i dodao da Fejtova izjava ne doprinosi poverenju u međunarodne institucije.

"Fejt bi morao da bude neutralan, a izjave kao ova pokazuju da on to ne može da bude, iako bi morao", kazao je Ivanović i izrazio žaljenje što deo Fejtove ličnosti, koji je vezan za Međunarodnu civilnu kancelariju i upravljačku grupu, koju čine zemlje koje su priznale nezavisnost, ima veći uticaj na njega.

Prema rečima državnog sekretara, iz Fejtove izjave se vidi da mu stabilnost ovog dela Balkana nije prioritet.

Ivanović je dodao i da neutralnost presude priželjkuju samo oni koji zagovaraju nezavisnost Porkajine.

"Sasvim je sigurno ako odluka bude stručna, a ne politčka, da bi ona morala biti jasna da je jednostrana proglašena nezavisnost nelegalan čin", kazao je državni sekretar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: