Ombudsman svodi BIA u okvir Ustava

Ombudsman podneo amandman na predlog Zakona o elektronskim komunikacijama, kojim bi bilo onemogućeno da BIA prati komunikacije građana bez odluke suda.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

16:04

Default images

BIA navodi da je i do sada imala ova ovlašćenja, a u Ministarstvu za telekomunikacije, koje je i predlagač zakona, ne žele da daju izjave.

Sa kim ste, kada i koliko pričali i sa kog mesta ste zvali, čak i kada na vaš poziv nije odgovoreno, te podatke će BIA moći da uzme od vašeg operatora bez odluke suda, ukoliko zakon bude usvojen onako kako je predložen.

Ombudsman Saša Janković podneo je amandman Skupštini Srbije kojim bi bilo onemogućeno BIA da sama odlučuje kada će primeniti ovakvu meru.

"Činjenica je da ti podaci pojedinačno, a pogotovo svi zajedno po standardima i praksi evropskog Suda za ljudska prava predstavljaju zadiranje u privatnost komunikacije", kaže Saša Janković, zaštitnik prava građana.

Zakon se osim na komunikaciju mobilnim telefonom odnosi i na SMS poruke, pisma i i-mejl prepisku. Na ovu nepravilnost u zakonu mesecima upozorava i poverenik za infomacije od javnog značaja.

"Naš ustav izričito jemči da se od nepovredivosti tajnosti sredstava komuniciranja može odstupiti isključivo na osnovu odluke suda. Tu je ustav jasan i tu ne može biti nikakvog spora", kaže Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

BIA međutim navodi da agencija ne dobija nikakva veća ovlašćenja usvajanjem ovog zakona.

U saopštenju iz kabineta direktora BIA Saše Vukadinovića navodi se da se ovako prikupljaju podaci samo kada se koriste kao dokaz u postupku na osnovu odluke suda.

Sve ostalo BIA radi kao preventivnu meru zbog bezbednosti republike Srbije, za šta je dovoljna samo odluka rukovodioca Službe bezbednosti, odnosno MUP-a..

BIA podseća i da ona nije jedini organ koji koristi ovu mogućnost i novinare upućuje da pitaju VBA i Upravu kriminalističke policije MUP-a šta misle o tome.

"Građani Srbije treba da znaju šta VBA, BIA mogu da saznaju. Ukoliko paralament ne prihvati amandmane, život ide dalje, neće se desiti ništa dramatično, ali ćemo propustiti jednu priliku da jednu nesaglasnost sa ustavom otklonimo", rekao je Janković.

U Ministarstvu za telekomunikacije rekli su za B92 da ne žele da daju izjave i komentarišu primedbe na predlog zakona o kojem je juče počela rasprava u skupštini i da će se o amandmanu izjasniti kada ga vide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: