Kušner: EU da nadgleda konvoje

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner je izjavio da bi Evropska unija mogla igrati veću ulogu u nadgledanju isporuke pomoći pojasu Gazi.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.06.2010.

11:50

Default images

Potrebno je osigurati da humanitarna pomoć, ali ne i oružje, stigne u to područje, rekao je Kušner.

Kušner je istovremeno apelovao na Izrael da prihvati međunarodnu istragu pogibije devet propalestinskih aktivista pre osam dana na jednom brodu u konvoju od šest plovila, koji je pokušao da probije blokadu Gaze.

Kušner se preko vikenda sastao u Parizu sa britanskim kolegom Vilijamom Hejgom, koji je najavio da će Evropa nastaviti pritisak na Izrael.

Šef francuske diplomatije je precizirao da je EU voljna da proverava teretne brodove koji plove u Gazu i da igra veću ulogu u kontroli graničnog prelaza Rafa prema Egiptu.

"Evropska unija mora učestvovati politički i konkretno više nego što to već čini - a čini već puno - na putu prema miru," rekao je on, kako prenose svetske agencije.

Francuska i Velika Britanija ponudile su da pošalju ratne brodove i da spreče krijumčarenje oružja u pojas Gaze i posle tronedeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze započete u decembru 2008.

Posmatrači EU su inače pomagali u nadgledanju graničnog prelaza Rafa do 2007, ali je ta aktivnost suspendovana iz bezbednosnih razloga.

Hejg, koji je započeo turneju po evropskim gradovima, rekao je da je već razgovarao sa partnerima kako da se osigura pomoć Gazi bez većeg dotoka oružja, izrazivši mišljenje da EU može pomoći kako je pomagala u prošlosti.

On nije pomenuo reč međunarodna istraga o krvoproliću na brodu koji je nosio 10.000 tona pomoći Gazi, ali je apelovao na Izrael da istraži verodostojno i transparentno šta se dogodilo, objasnivši da bi trebalo da bude međunarodnog prisustva u istrazi.

Izraelski ministri još nisu doneli konačnu odluku da li da prihvate predlog Ujedinjenih nacija da se povede međunarodna istraga o upadu izraelskih komandosa na brod "Mavi Marmara", na kojem je ubijeno devet aktivista.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastao se sinoć s takozvanim forumom sedmorice da o tome diskutuje i očito je da ministrima više odgovara izraelska istraga uz eventualno učešće Amerikanaca i drugih stranaca sa statusom posmatrača.

Netanijahu je razgovarao sinoć telefonom s američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, kanadskim premijerom Stivenom Harperom, gruzijskim premijerom Nikom Gilauri i izaslanikom UN Tonijem Blerom.

On je ponovio da je Izrael delovao u samoodbrani kao što bi i svaka druga zemlja, ako bi se suočila s pretnjom hiljada raketa, koje, kako tvrdi Izrael, poseduju ekstremisti u Gazi.

Pogibija putnika na turskom bordu izazvala je osude širom sveta i pozive na ukidanje blokade palestinske teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: