Ljajić: Zukorlić širi govor mržnje

U istoriji islamske zajednice nikada se nije dogodilo da verske vođe učestvuju na civilnim izborima, kao što čini muftija Muamer Zukorlić, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: Danas

Četvrtak, 03.06.2010.

01:54

Default images

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i ministar rada u Vladi Srbije kaže da je ubeđen da nakon ovih izbora u Sandžaku više ništa neće biti isto.

"Ovom izbornom kampanjom izbrisano je sve ono na čemu je u najtežim vremenima bazirana ta islamska zajednica, a to je odvojenosti vere od politike", kaže za "Danas" Rasim Ljajić.

Na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, u nedelju, 6. juna učestvuju tri izborne liste - Bošnjački preporod, koji podržava Sandžačka demokratska partija čiji je osnivač Rasim Ljajić, zatim Bošnjačka lista koju podržava Stranka demokratske akcije ministra Sulejmana Ugljanina i lista Bošnjačke kulturne zajednice čiji je nosilac glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, koga podržavaju Liberalno-demokratska partija i Sandžačka narodna partija smenjenog gradonačelnika Novog Pazara Mirsada Đerleka.

Rasim Ljajić tvrdi da se nije uključivao u izbornu kampanju.

"Hteo sam da pošaljem poruku da ovo nisu izbori za vlast, ni za islamsku zajednicu, kako se stvara utisak, već izbori za formiranje organa koji treba da se bave očuvanjem kulturnog i nacionalnog identiteta manjinskih zajednica u Srbiji", kaže Ljajić i upozorava da je neprimereno što se ti izbori predstavljaju kao "borba na život ili smrt" i što se "stvara utisak da će posle tih izbora teći med i mleko u Sandžaku".

Ljajić negira Zukorlićeve tvrdnje da se u Sandžaku sprema izborna krađa, u kojoj će glavni promoter krađe biti SDP. On ocenjuje da je mogućnost prevare "svedena na teoriju“ zbog toga što birački odbori u proširenom sastavu kontrolišu regularnost izbora.

"Zukorlić koristi retoriku koju je pre dvadeset godina neuspešno promovisao Ugljanin. To je gotovo identična priča, samo što se sada manipuliše verom i verskim osećanjima", smatra Ljajić.

Na pitanje da li će i dalje podržavati islamsku zajednicu koju predvodi muftija Zukorlić, uprkos oštrim kritikama na njegov račun, Ljajić kaže da se tu ništa nije promenilo, ali da SDP ne podržava muftijin politički angažman, "kao ni politički angažman imama koji su se kandidovali na listi Bošnjačke kulturne zajednice“.

"Pitam se u kom svojstvu će imami sutradan, ako budu izabrani za Nacionalni savet Bošnjaka, razgovarati s ljudima. Da li će razgovarati s vernicima kao vernici, kao političari ili kao predstavnici Nacionalnog saveta", upozorava Rasim Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: