Počeo samit EU-Rusija

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali se u Rostovu na Donu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.05.2010.

21:57

Default images

Neformalna večera predstavlja početak dvodnevnog samita Rusija-EU u ovom gradu na jugu Rusije.

Glavni događaji u okviru redovnog 25. polugodišnjeg samita Rusija-EU počeće sutra, kada lideri Rusije i EU otvaraju zvanične razgovore na visokom nivou.

Kako je ranije najavila pres služba Kremlja, tokom samita biće razmenjena mišljenja Brisela i Moskve o Kosovu i Metohiji i drugim konfliktima u Evropi, kao i o stanju u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Takođe je planirano potpisivanje dvostranog sporazuma o zaštiti tajnosti informacija.

Učesnici bi trebalo da razmotre i suprotstavljanje finansijsko-ekonomskoj krizi, a predviđeno je da se ozbiljna pažnja posveti i problematici globalne energetske bezbednosti, i proceni perspektive jačanja dijaloga Rusija-EU u okviru sprovođenja mehanizma Protokola iz Kjota.

Očekuje se da učesnici razmotre aktuelnu saradnju i sprovođenje pregovora o razradi novog temeljnog sporazuma koji treba da zameni Sporazum o partnerstvu i saradnji, koji je posle 10 godina istekao, ali je automatski produžen.

U cilju jačanja dijaloga Moskve i Brisela ističe se razmena mišljenja o inicijativi Partnerstvo za modernizaciju i nastavak dijaloga o perspektivama ukidanja viznih ograničenja, čije postojanje, prema mišljenju Moskve, destruktivno utiče na sve oblasti saradnje.

Polugodišnji samit prvi je od stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: