Američke vize na 10 godina

Ambasadorka SAD Meri Vorlik je najavila da će ambasada SAD u Beogradu izdavati poslovne i turističke vize u trajanju od 10 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

15:01

Default images

Vorlikova je rekla da će tako omogućiti bolju poslovnu saradnju između srpskih i američkih kompanija, a turistima će omogućiti da uključe SAD u svoje planove putovanja.

"Stejt department i Ministarstvo za unutrašnju bezbednost dali su odobrenje, koja smesta stupa na snagu, da se vize za građane Srbije, u kategorijama turističkih i poslovnih poseta, izdaju na 10 godina", izjavila je Vorlikova.

Ako su vaši turistički ili poslovni planovi vezani za SAD, dovoljno je da ambasadu ove zemlje posetite samo jednom u deset godina. Od danas građanima Srbije, ambasada SAD izdavaće turističke i poslovne vize koje važe 10 godina.

Viza omogućava više ulazaka u SAD, a podrazumeva kraći borakak u Americi, do šest meseci.

Američka amasadorka Meri Vorlik kaže da je 10 godina maksimalna dužina trajanja viza koja se može odobriti za neku zemlju.

"Ova odluka predstavlja prekretnicu u odnosima naše dve zemlje i jedan važan simbol našeg sve dubljeg prijateljstva. Nadam se da će ovaj tip vize, sa mogućnosti više ulazaka na deset godina , omogućiti da što veći broj građana stave SAD na mapu svojih putovanja, a srpskim kompanijama da ostvare što bolju saradnju sa američkim kompanijama“, kaže Vorlikova.

Uslovi za izdavanje vize ostaju isti. Svi koji su ispunjavali uslove za trogodišnju vizu, koliko je važila ranije, ispunjavaju uslove za ovu koja važi deset godina.

Američka ambasada, inače, godišnje izda između 12 i 13 000 viza ovog tipa, poslovne i turstičke vize čine 60 odsto svih izdatih viza.

Sve ostale vize, kao na primer za studiranje u SAD, i dalje će važiti tri godine.

Generalni konzul ambasade SAD u Beogradu Pit Mariljano izjavio je da su građani koji su jutros podneli zahtev bili prijatno iznenađeni kada su saznali da će vize koje budu dobili važiti 10 godina.

On je napomenuo je da se standardi za kvalifikaciju za dobijanje vize nisu promenili i da su isti kao i oni za vize na tri godine, kao i da cena vize zasad ostaje ista - 131 dolar.

Mariljano je rekao da američke vize dobije između 85 i 90 odsto podnosilaca zahteva i da je prošle godine turističke i poslovne vize kategorije (B1 i B2), koje čine oko 60 odsto svih izdatih viza, dobilo između 12.000 i 13.000 građana Srbije.

Mariljano je, takođe, napomenuo da će dosad izdate vize važiti onoliko vremena na koliko su izdate i da za ostale kategorije viza dužina trajanja ostaje nepromenjena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: