Đelić: Pronađena formula za učešće

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da je formula za učešće na sastanku u Sarajevu pronađena i da ne očekuje nikakve teškoće oko učešća Srbije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.05.2010.

13:41

Default images

"Za Srbiju formula mora da poštuje dva uslova, odnosno da poštuje državnu politiku oko Kosova i opredeljenje za regionalnu saradnju", rekao je Đelić.

On je novinarima rekao da nema informaciju o zvaničnoj potvrdi o učešću Srbije na tom skupu. U Sarajevu će 2. juna biti održan sastanak Evropska unija – zemlje zapadnog Balkana.

Šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer rekao je da se čekaju odgovori svih pozvanih strana i da se očekuje da će sastanak u Sarajevu biti inkluzivnog karaktera, odnosno da će sve strane učestvovati u onim modalitetima koji su predviđeni.

Đelić je naveo da od skupa u Sarajevu treba imati realna očekivanja i da očekuje da će skup potvrditi "evropsku budućnost celog zapadnog Balkana".

"Ali da li treba očekivati neke nove inicijative u Sarajevu, mislim da je momenat takav da je bolje da imamo realna očekivanja da niko ne bude razočaran", kazao je Đelić i dodao da očekuje dijalog oko projekata u sklopu dokumenta Evropa 20/20.

Prema njegovim rečima, treba izraditi sličan program za region.

"Očekujemo podršku za dalje proširenje EU. Mislim da je veoma relevantno to što u najvećoj krizi koju je ikada doživeo evro kao zajednička valuta se pokazuje da će Estonija zato što je popunila nužne kriterijume biti primljena početkom sledeće godine kao nova članica evro zone", kazao je Đelić.

On je ocenio da to pokazuje da proširenje evrozone nije blokirano krizom, kao ni proširenje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: