Četvrti Dani Sarajeva u Beogradu

Festival "Dani Sarajeva" biće svečano otvoren u galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograd, izložbom "Objektivno 1", grupe fotografa iz Sarajeva.

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2010.

00:55

Default images

Festival, koji traje do 23. maja održava se na 15 lokacija i obuhvata izložbe, predstave, filmove, koncerte, kao i panel diskusije na društveno-političke teme.

Organizatori u učesnici festivala najavljuju bogat i kvalitetan program festivala, koji je pokrenut 2007. sa namerom da se ponovno uspostave prijateljski odnosi prvenstveno među mladima u Sarajevu i Beogradu.

Muzičar Damir Imamović kaže da ovogodišnji festival nema više prizvuk tog ponovnog susreta izmedju Beograđana i Sarajlija nakon rata devedesetih godina, već je prerastao u ozbiljnu kulturnu manifestaciju na kojoj će ove godine biti od 200 pretežno mladih učesnika programa.

"Vrlo često festivali koji imaju akcenat na ljudskim pravima, i koji za osnovu imaju ljudska prava ili neku drugu stvar osim same kulture ili zanata, završe samo na empatičnim izjavama a stručno budu tanki. Čini mi se da ovaj festival, iz godine u godinu, pravi kvalitetne veze na duže a to je moguće samo ako se ljudi na profesionalan način povežu", kaže Imamović.

Predstavnik Beograda, iz Agencije za saradnju sa nevladinim sektorom Danko Runić, ističe da je festival koji predstavlja Sarajevo u Beogradu ove godine bogatiji I traje duže. Obećava da će se trend rasta festivala nastaviti I u budućnosti.

"I Sarajevo i Beograd pripadaju jedinstvenom kulturnom prostoru i mi delimo jednu zajedičku budućnost. neophodno je raditi na uspostavljanju veza koje su poružene konfliktima tokom 90-tih godina", rekao je Runić.

Večeras će, nakon svečanog otvaranja, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biti priređeno scensko čitanje komada "Boja krvi i ilovače" Fahida Durakovića, jedna od tri drame izabrane na konkursu za mlade autore. Koncerti su ipak najposećenije manifestacije ovog festivala.

Najavljeni su koncerti grupa "Dvadesetorica", "Sikter" , "Skroz", dok će 20. maja svoj prvi solo album predstaviti sam Damir Imamović, koji je svake godine mogao biti više nego zadovoljan interesovanjem Beograđana.

Organizatori su skrenuli posebnu pažnju na tri panela koja se održavaju u Centru za kulturnu dekontaminaciju. To su "Politički, verski i nacionalno motivisano nasilje na fudbalskim utakmicama", "Kako da nam se prošlost ne ponovi" i "15 godina od Dejtona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: