U Loznici pas pogođen strelom

Kerušu probodenu strelom pored kičme juče oko osam sati našao je Mile Obradović, potpredsednik Društva za zaštitu životinja "Lunja“ iz Loznice.

Izvor: Blic

Četvrtak, 13.05.2010.

11:47

Default images

Bespomoćna životinja nalazila se u neposrednoj blizini prihvatilišta za pse lutalice, a posle prijave veterinarskoj inspekciji i policiji, Obradović je psa prevezao do Veterinarske stanice, gde su je veterinari operisali i izvadili strelu.

“Psa sam pronašao pred vratima prihvatilišta za napuštene životinje na Jarcanu, nedaleko od Drine. Pošto svakodnevno, kao članovi društva "Lunja“, obilazimo životinje u azilu, primetili smo da se u utorak ova keruša nije nalazila u blizini, kao što je bilo uobičajeno. Tražili smo je, ali nismo uspeli da je nađemo. Inače, već dva meseca ona živi oko azila, nije smeštena unutar njega, jer postoji zabrana veterinarske inspekcije o zbrinjavanju novih pasa u azil. Vlasnik je kerušu pre dva meseca doveo i ostavio vezanu za ogradu prihvatilišta. Stara je desetak meseci i nije se štenila. Tu smo je hranili i negovali. U utorak je nije bilo, a jutros se pojavila ranjena, sa strelom probodenom u predelu kičme”, kaže Mile Obradović, koji je prisustvovao i operaciji obavljenoj u lozničkoj Veterinarskoj stanici.

“Ovo je ili samostrel ili luk i strela, u pitanju je hladno oružje, ne vatreno. Neki koji se u to razumeju kažu da je reč o sportskom samostrelu, oružju koje bi trebalo da je registrovano, a strela je drvena sa metalnim vrhom. Menadžer "Lunje“ Danijela Vujanić i ja dovezli smo kerušu odmah u Veterinarsku stanicu, obavestili smo veterinarskog inspektora Ljiljanu Savatić, koja nam je rekla da o svemu obavestimo i policiju, a da psa donesemo u Veterinarsku stanicu. Pošto je policija izvršila uviđaj, biće podneta prijava protiv nepoznate osobe”, dodaje Obradović.

On kaže da je ovo neviđeni primer zlostavljanja i okrutnosti prema životinjama, ali ne i jedini. Obradović navodi da su bahati pojedinci i do sada ubijali i ranjavali pse, a pre dva meseca u blizini prihvatilišta članovi "Lunje“ pronašli su dve keruše ubijene vatrenim oružjem.

Veterinar Vladimir Pavlović, direktor Veterinarske stanice u Loznici, potvrdio je da ovakav slučaj nije zapamćen i da je sreća što je životinja na vreme pronađena.

“Na psu je ostala zabodena strela, a prostrelna rana nalazi se ispod kičme. Po svemu sudeći, vitalni organi nisu ugroženi, ali stanje je kritično. Izvadili smo strelu i uključili adekvatnu terapiju. Pratićemo zdravstveno stanje u narednih nekoliko dana i nadamo se da će se keruša brzo oporaviti. Rana nije starija od 24 časa, nema gnoja, što je uobičajeno na ovoj temperaturi”, objašnjava Pavlović.

Njegova koleginica i asistent pri operativnom zahvatu veterinar Ljubica Đurić, koja, inače, redovno obilazi životinje u prihvatilištu, takođe je potvrdila da je bilo više slučajeva ranjavanja vatrenim oružjem ili ubistava, ali da ovako nešto ne pamti u svom radu.

Za sakaćenje životinje godinu dana zatvora

Za maltretiranje životinja: neovlašćeno prodavanje, udaranje i slično, prema Zakonu o dobrobiti životinja propisane su novčane kazne od 100.000 dinara do milion dinara, u zavisnosti od stepena zločina nad životinjom. Za sakaćenje i ubistvo životinje, prema Krivičnom zakonu (član 269.) propisana je kazna zatvora od šest meseci do godinu dana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: