Poslanici o mobingu i volontiranju

Poslanici vladajuće većine istakli su da će usvajanje zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu sprečiti i u znatnoj meri smanjiti mobing.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.05.2010.

15:10

Default images

Opozicione SRS i DSS ukazale su da mobing postoji i u Skupštini Srbije. Opozicija je istakla i da je predloženi akt nedorečen i da je jedini način sprečavanja zlostavljanja na radu primena odredbi Krivičnog zakonika.

Parlamentarci iz redova kluba "Za evropsku Srbiju“ istakli su da su predloženi zakoni o sprečavanju zlostavljanja na radu i o volontiranju, o kome se u republičkom parlamentu vodi objedinjena načelna rasprava, važni ne samo za pravni sistem, već uopšte za uređenje društvenih odnosa.

Predloženi zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, prema njohovim rečima, omogućava i daje uslove i pravni okvir za sprečavanje zlostavljanja na radu, a posebno su istakli pravni mehanizam posredovanja.

Oni su istakli da je predloženi akt neophodan i da će sprečiti i u znatnoj meri smanjiti mobing u svim pojavnim oblicima.

Socijalisti su ukazali da predloženi zakon utvrđuje nekoliko nivoa zaštite od zlostavljanja - najpre daje prednost preventivnim merama i sprečavanju zlostavljanja, zatim prednost mirnom rešavanju spora uz posredovanje, a potom i sudsku zaštitu.

Predloženi akt, prema njihovim rečima, daje dobru osnovu za sprečavanje zlostavljanja na radu, ali glavni "posao“, kako su istakli, biće njegova primena u praksi, odnosno prepoznavanje zlostavljanja i da držva zaštiti žrtve.

Predstavnici Jedinstvene Srbije naveli su da je u Srbiji najveći problem politički mobing, koji je posebno izražen na lokalnom nivou, gde se sa promenom vlasti menjaju i kadrovi, a pri tom se gleda na podobnost, a ne na sposobnost zaposlenih.

Prema njihovom mišljenju, usvajanje predloženog akta će delimično doprineti sprečavanju zlostavljanja na radu, ali su, kako su istakli, predložena zakonska rešenja morala biti jasnija.

Kada je u pitanju zakonski predlog o volontiranju, JS je navela da nedostaje član koji bi uredio da volonteri imaju određenu novčanu nadoknadu, jer, objasnili su, nemaju motiva da rade ako znaju da će posle izvesnog vremena ostati bez posla.

Radikali su istakli da u Srbiji postoji zlostavljanje na radu, ali da je ta materija regulisana u Krivičnom zakoniku, te dodali da je trebalo doneti novi zakon o radu i u njega inkorporirati zlostavljanje na radu i volontiranje.

Jedini način, prema njihovom mišljenju, za istinsko sprečavanje zlostavljanja na radu jeste primena Krivičnog zakonika i da se sankcioniše onaj koji zlostavlja zaposlenog.

Institucijom posrednika u rešavanju spora neće se dobiti ništa, naveli su poslanici SRS, te upitali ko će njih zaštiti od zlostavljanja na radu u republičkom parlamentu, gde im se, kako su istakli, na najgrublji mogući način krše osnovna prava.

"Tim nekakvim formalnim posrednikom nećete dobiti ništa. Takav propao pokušaj je već bio i u pravosuđu i ispostavilo se da od tog spola nije bilo ništa. Ko će zaštiti, recimo, poslanike SRS od zlostavljanja na radu zato što mi ovde jesmo na poslu, zato što se nama ovde na najgrublji mogući način krše osnovna prava“, upitala je poslanik SRS Vjerica Radeta.

DSS smatra da je predloženi zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu nedorečen zato što nisu predviđena dodatna sredstva za njegovo sprovođenje, a u smislu edukacije sudija i poslodavaca.

Oni su naveli da zlostavljanje nije novi fenomen i da se ne tiče samo Srbije, da je mobbing psihološki teror koji se odnosi na komunikaciju sa pojedincem, a koji se ponavlja u određenom periodu, da su njegovi oblici brojni, a da se neki od njih "dešavaju i u parlamentu, kada se poslaniku onemogući komunikacija upadanjem u reč, sprečavanjem poslanika da misao završi do kraja“.

Posle redovne jednočasovne pauze poslanici će nastaviti objedinjeni načelni pretres o zakonskim predlozima o sprečavanju zlostavljanja na radu i o volontiranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: