Priznanje za toleranciju i za B92

Diskriminacija manjinskih grupa u Srbiji je svakodnevna, a vrše je i pojedinci i institucije, navodi se u izveštaju o ljudskim pravima.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

14:17

Default images

B92, Marko Karadžić, tim ministarstva rada i socijalne politike, Peščanik, Telenor i glumac Nikola Đuričko su dobitnici nagrade za borbu protiv diskriminacije 2009. koju dodeljuje Koalicija protiv diskriminacije.

Iako su u proteklih pet godina doneta tri antidiskriminaciona zakona, i dalje izostaje njihova puna primena, a diskriminacija pripadnika različitih manjinskih grupa je svakodnevna, rečeno je u predstavljanju izveštaja ove organizacije o diskriminaciji u Srbiji prethodne godine.

Diskriminaciju marginalizovanih i manjinskih grupa vršili su i pojedinci i institucije. Većina mesta i dalje je nedostupna za osobe sa invaliditetom, prema nezvaničnim podacima, oko 85 odsto dece sa smetnjama u razvoju nije u obrazovnom sistemu, diskriminšu se Romi, žene.

Ključni događaji prethodne godine su usvajanje Zakona o zabrani diskriminacije i de fakto zabrana “Povorke ponosa”, podseća Dragana Vučković iz “Labrisa”.

"Posle šest meseci od kada je država zabranila povorku ponosa, ne samo da država nije učinila ništa da ukloni te uzroke zbog kojih je povorka ponosa zabranjena i nije se održala 20. septembra već nam nekako svaki dan šalje poruku da to neće biti moguće ni u nekom skorijem periodu", kazala Vučkovićeva.

Pri uručivanju nagrada pojedincima i grupama koje se bore protiv diskiriminacije, Borka Pavićević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju, istakla je da Koalicija za borbu protiv diskriminacije insistira na tome da se različitosti ne skrivaju i da svi građani imaju ista prava.

U kategoriji javna vlast, nagradu su dobili tim Ministartvta za rad i socijalnu politiku i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić.

"Ono što krasi demokratsko razvijeno društvo je postojanje efikasnog, pravovremenog i profesionalnog sistema zaštite, koji će prvenstveno raditi na prevenciji, a zatim i na zaštiti. Nažalost nas čeka još dug, težak i veliki posao da bi naše društvo bilo takvo", kazao je on.

Nagradu je dobio i “Peščanik” u kategoriji Organizacije civilnog društva i B92 kao medij koji aktivno promoviše poštovanje ljudskih prava i borbu protiv diskiminacije.

“Kao što je diskriminacija deo svakodnevnog života za mnoge manjinske grupe, tako je i borba protiv diskriminacije i promocija jednakosti deo života svih koji rade na B92”, rekao je novinar B92 Miša Stoiljković.

Kompanija “Telenor” je nagrađena u kategoriji biznis sektora, a glumac Nikola Đuričko kao javna ličnost kojoj je zbog zastupanja prava na održavanje “Povorke ponosa” čak prećeno smrću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: