Sindikati: Radnici su siromašni

Predsednici sindikalnih organizacija u Srbiji ocenjuju da radnici ove godine praznik rada 1. maj dočekuju nikad siromašniji i naglasili da nemaju šta da slave.

Izvor: Beta

Petak, 30.04.2010.

13:32

Default images

Predsednik Udruženja granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak kaže da Srbija dočekuje 1. maj u poražavajućem socijalnom i ekonomskom stanju. "Najgore od svega je što se ne vidi izlaz, ovde kriza traje dvadeset godina. Kriza je negovana, zalivana i ona je donela mnoge koristi pojedincima i određenim političkim grupama, a radnicima štetu", kazao je on.

On je najavio da će sindikat "Nezavisnost" vršiti pritisak da se ponište lažne i nezakonite privatizacije i da se reši status firmi koji su pokušavane bezuspešno da se privatizuju.

"Ako ništa ne uspemo pravnim sredstvima, onda ćemo svi sedeti ispred Agencije za privatizaciju i nećemo se pomerati, dok se nešto kod njih ne promeni", poručio je Čanak.

Ocenjujući da je 1. maj samo praznik u socijalizmu, Čanak je kazao da ljudi u Srbiji još uvek zaboravljaju da je socijalizam davno završen i da još pokusasvaju da nešto proslave. "Samo mi nikako nije jasno šta proslavljaju", kazao je on.

UGS Nezavisnost će u Kruševcu sutra organizovati okupljanja radnika.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kazao je da je ova godina najteža u poslednjih 50 godina, ako se izuzme period ratova i bombardovanja.

"Zarade su izuzetno male, oni koji rade su vrlo nesigurni za posao", kazao je on i dodao da SSSS ne čeka 1. maj da bi nešto radili, već da kroz socijalni dijalog pokušavaju da rešavaju probleme sa kojima se radnici suočavaju.

On je rekao da su pogubne posledice iz perioda početkom 90-ih, ali i privatizacije i dodao da je do sada raskinuto 500 ili 25 odsto svih ugovora.

"Imali smo mnogo štrajkova, protesta, radili svoj deo posla. Ipak, jedino vlada može da reši ovu situaciju, a kada bi se samo poštovali zakoni, prava radnika bi se poštovala makar za 30 odsto više", kazao je on,

On je podsetio da će se u Kragujevcu sutra okupiti zaposleni u metalskoj industriji i ponovio da će ukoliko Vlada ne donese strategiju razvoja te industrijske grane, organizovati proteste i Nišu 21. maja.

"Međunarodni praznik rada je izgubio svoju svrhu. Moramo se boriti za osnovna prava koja su davno dobijena. U Srbiji radnici rade i više od osam sati, neiplaćju im se plate, neuplaćuje zdravstveno i penziono osiguranje", ocenio je Orbović.

I Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata je ocenila da se Međunarodni praznik rada dočekuje u uslovima velikog radničkog nezadovoljstva zbog pada životnog standarda.

Ta sindikala organizacija je takođe najavila okupljanje 1. maja u centru Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: