Tajland: Beg vođe opozicije

Vođa antivladinih protesta na Tajlandu, kroz prozor jednog hotela pobegao je niz uže, kako bi sprečio svoje hapšenje.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2010.

12:46

Default images

Kako je javila agencija Asošiejted pres (AP), opozicioni lider Arisman Pongruangrong uspeo je potom da pobegne automobilom i sa sobom povede kao taoce dvojicu policajaca.

Bekstvo vođe demonstranata poslednja je nezgodna okolnost za tajlandske vlasti, koje su samo pola sata pre incidenta preko televizije saopštile da bezbednosne snage opkoljavaju hotel i da će uhapsiti Arismana i ostale crvenokošuljase, pristalice bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji je u izgnanstvu.

Vlasti mesec dana bezuspešno pokušavaju da prekinu proteste više desetina demonstranata u jednom od najpopularnijih turstičkih i trgovinskih kvartova u Bangkoku. Najmanje 24 ljudi je ubijeno prošle nedelje kada su vojnici pokušali da rasteraju veću grupu demonstranata.

Demonstranti traže prevremene parlamentarne izbore i tvrde da je sadašnji premijer Abhist Vedžadživa nezakonito izabran u decembru 2008.

Kako navodi AP, današnja neuspešna akcija pokazatelj je vladine spremnosti da se ponovo sukobi sa demonstrantima koji su danas vlastima objavile "rat".

"Naša misija sada je da hvatamo Abhisita... To je rat između vlade i crvenokošuljaša", poručio je pristalicama posle bekstva Arisman, bivši pevač i harizmatični lider crvenih košulja.

Arisman se danas sa trećeg sprata hotela spustio niz uže, gde mu je gomila okupljenih pristalica olobodila put do vozila kojim je pobegao.

Pre nego što je pobegao, Arisman se popeo na krov kombija i održao kratak govor, saopštivši da je uzao taoce i zahvalivši svima koji su mu pomogli, jer su time, kako kaže, odbranili demokratiju.

Agencija navodi da je još jedan lider opozicionih demonstranata sa prozora hotela skočio na drvo i pokušao da pobegne, ali se za sada ne zna da li je i taj pokušaj bekstva bio uspešan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: