Kina: Broj žrtava se popeo na 617

Poginulih u seriji zemljotresa koji su juče pogodili jugozapadnu kinesku provinciju Chinghaj u području Tibeta, ima 617.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.04.2010.

21:48

Default images

Kineska televizija prenosi da su spasilačke službe juče tokom dana uspelie da izvuku iz ruševina više od 900 ljudi. Vlada je odmah odobrila pomoć od 21,5 miliona evra za pomoć i evakuaciju. Konvoji sa hranom, šatorima i sanitetskim materijalom stižu u okrug Jušu, u kome je većina zgrada porušena juče ujutro u najsnažnijem potresu od 6,9 stepeni po Rihteru.

Preživeli su noć proveli pokriveni ćebadima, dok je temperatura u toj planinskoj oblasti pala ispod nule, javljaju agencije.

Prema prethodnim izveštajima u razornom zemljotresu povredjeno je 10.000 ljudi, a komandant vojnog garnizona Vu Jong izjavio je da se broj žrtava može povećati, jer je mnogo kuća srušeno.

U nizu zemljotresa, prema podacima Američkog geološkog instituta, uništeno je 85 odsto građevina u zapadnom okrugu Jušu, saopštili su lokalni zvančnici. Prema saopštenju kineskog nacionalnog seizmološkog zavoda, prvi potres sa epicentrom u tom okrugu imao je snagu od 7,1 stepeni.

Vojska i lokalno stanovništvo su lopatama i rukama kopali zemlju ispod koje su ostali zarobljeni preživeli, prenela je američka novinska agencija.
Nekoliko škola je srušeno, a među nastradalima ima najmanje 56 učenika, prema izveštaju kineske državne novinske agencije Sinhua.

Zemljotresi na Tibetanskoj visoravni su česti, ali je broj žrtava obično minimalan s obzirom da je je to područje retko naseljeno.
Potres u sredu se osetio u južnom delu provincije, u blizini Tibeta, u 7.50 ujutro po lokalnom vremenu (01.50 po srednjoevropskom), a u sledeća tri sata usledilo je još pet potresa, od kojih je svaki sem jednog bio jači od pet stepeni, saopštio je Američki geološki institut.

Epicentar prvog potresa nalazio se na 240 kilometara severozapadno od grada Chamdua na Tibetu i 380 km jugoistočno od rudarskog grada Golmuda u provinciji Chinghaj, na dubini od 47 km.

Spasilački timovi se suočavaju sa problemima oštećenih puteva, jakih vetrova i čestih naknadnih potresa zemlje.

Predsednik i premijer Narodne Republike Kine Hu Djintao i Ven Djiabao apelovali su da svi napori budu uloženi radi spasavanja preživelih. Vlada je obezbedila 30 miliona dolara za pomoć žrtvama i poslala više od 5.000 vojnika, medicinskih radnika i spasilaca da pomognu 700 vojnika koji su već na terenu.

U susednoj provinciji Sečuan pre dve godine je u zemljotresu jačine 7,9 stepeni poginulo ili je nestalo 90.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: