Marković prelazi u Uniju partija?

U G17 plus negiraju da su razgovarali s liderom Jedinstvene Srbije, Draganom Markovićem Palmom oko prelaska u Uniju regionalnih stranaka, piše "Danas".

Izvor: Danas

Ponedeljak, 12.04.2010.

00:26

Default images

U stranci G17 plus negiraju da su imali bilo kakav razgovor s liderom Jedinstvene Srbije Draganom Markovićem Palmom o mogućnosti da njegova partija napusti koaliciju sa SPS i PUPS i pridruži se Uniji regionalnih stranaka, koju predvodi stranka Mlađana Dinkića. Dragan Marković, međutim, nije hteo da komentariše spekulacije o tome.

"Nismo imali ni formalne ni neformalne razgovore s gospodinom Markovićem na temu njegovog priključenja Uniji. Unija je otvorena za sve jake regionalne i lokalne lidere i mi smo spremni da razgovaramo sa svima koji pokažu interesovanje da se priključe Uniji", kaže Vladimir Ilić, politički direktor G17 plus.

Međutim, ponašanje predsednika G17 Mlađana Dinkića i visokih funkcionera ove stranke u poslednje vreme može da asocira na prećutni poziv Markoviću da se priključi Dinkiću.

Dinkić, koji je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja nedavno je odlučio da zajedno sa Markovićem „dočeka“ žirafu u Jagodini.

Ministarka za NIP iz redova G17 Verica Kalanović je u izjavi medijima istakla da je prava poruka predsednika G17 plus da "treba dati punu podršku svim ljudima koji svoju sredinu menjaju nabolje“.

"Ideja naše Unije je upravo da se u Srbiji napravi ‘mnogo Jagodina’. Zato je i ta Unija otvorena za nove partnere", dodala je Kalanovićeva.

U ranijim izjavama medijima Marković je prelazak JS u Uniju prokomentarisao rečima da se njegova partija zalaže za ekonomsku decentralizaciju, ali i da nije razmišljao o Dinkićevoj uniji regiona, jer je u koaliciji sa SPS i PUPS.

"Ipak, u politici vlada staro pravilo nikad ne reci nikad", poručio je predsednik JS.

Đurđe Vuković, programski direktor CeSID-a ocenjuje da Markovićeva stranka ima konstantno biračko telo.

"Njegovo biračko telo je konstatno i iznosi oko 100.000 glasača. Palmine odluke o tome kojoj političkoj struji će se prikloniti - da li SPS ili G17 plus, ne mogu uticati na smanjenje rejtinga njegove stranke jer će biračko telo imati razumevanje za svako njegovo ponašanje. Ukoliko pređe u Uniju regionalnih stranaka, on će to vrlo lako objasniti svojim glasačima, bez ikakvih problema i rizika za osipanje broja glasova", objašnjava Vuković.

On, međutim, naglašava da je SPS po svim istraživanjima, jači politički igrač od G17 plus.

"Zbog toga nisam siguran koliko je logično da Palma ode iz ove sigurne varijante, SPS, kojem u poslednje vreme raste rejting, u tabor G17 plus, koji ima izrazito slabu podršku među biračima. S druge strane, SPS se ne isplati da tek tako puste Palmu jer im je on mnogo više doneo, u smislu broja glasova, nego što im je uzeo zauzvrat kada je reč o podeli 'fotelja', odnosno mestima u polugama vlasti", kaže Vuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: