Kirgizija: Opozicija preuzela vlast

Kirgiska opozicija je saopštila da je formirala privremenu vladu, koja će narednih šest meseci upravljati tom centralnoazijskom zemljom.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 08.04.2010.

08:48

Default images

Opoziciona liderka Roza Otunbajeva rekla je da će ona biti predsednica vlade koja će "preuzeti zakonske obaveze". Nova privremena vlada je raspustila parlament. Otunbajeva je navela da će nova vlada započeti pregovore sa predsednikom Kurmanbekom Bakijevim, koji je sinoć napustio prestonicu, i kako se pretpostavlja, krije se u centralnom kirgiskom regionu Džalal-Abad.

Otunbajeva je, takođe, rekla da će njena vlada promeniti zakone o izborima i političkim partijama, koje je Bakijev ranije promenio kako bi se osigurao da će on i njegove pristalice imati dominaciju u parlamentu.

Opozicija je sinoć zauzela sedište vlade, posle celodnevnih sukoba između bezbednosnih snaga i demonstranata u Biškeku i drugim kirgiskim gradovima, u kojima je život izgubilo 68 ljudi, a povređeno više od 400. Premijer Danijar Usenov, koji je sinoć podneo ostavku, uveo je juče tokom dana vanredno stanje i policijski čas.

Tokom noći u Biškeku se mogla čuti sporadična pucnjava, a mnoge kuće su opljačkane i zapaljene, uključujući i one koje pripadaju porodici aktuelnog predsednika.

Teško je proceniti koji delovi ove siromašne bivše sovjetske republike su zasigurno pod kontrolom opozicije, odnosno pod kontrolom nove "narodne vlade".

"Na čelu privremene vlade je Centralni izvršni komitet. Odlučili smo da će Centralni izvršni odbor, koga je formirala narodna skupština, privremeno biti na čelu izvršne grane vlasti. Tako će biti sve do izbora, koji će se bez sumnje održati u najbližoj budućnosti", rekao je Omurbek Tekebajev, lider opozicione partije Ati-Meken.

Pretpostavlja se da je predsednik Kurmanbek Bakijev, koji je na sličan način došao na vlast pre pet godina, pobegao u grad Oš na jugu zemlje, a svetske agencije javljaju da je vlada pristala da podnese ostavku.

Tokom prethodnog dana demonstranti su se sukobili s policijom koja je najpre upotrebila suzavac, a potom otvorila i vatru na okupljene. Protesti su izbili u tri grada zbog rasta cena, korupcije i hapšenja opozicije.

"Prvo, tražimo da se oslobode lideri opozicije koji su zatvoreni. U cilju očuvanja mira u republici i kako bi se izbeglo krvoproliće, zahtevamo da vlast otpočne pregovore. Treće, apelujemo na sprovođenje zakona. Apelujemo na organe zakona i policiju da stanu na stranu naroda", rekao je jedan od predstavnika opozicije na državnoj televiziji.

Opozicija je pozvala na zatvaranje američke vazduhoplovne baze Manas, koja se nalazi blizu prestonice Biškeka. Oni tvrde da bi to moglo da ugrozi Kirgistan ako SAD zaratuju sa Iranom.

Baza Manas je ključna tranzitna tačka za snabdevanje američkih trupa u obližnjem Avganistanu. U Vašingtonu je saopšteno da je baza nakratko preusmeravala letove, ali da redovno radi. Kretanje trupa u Avganistan i iz njega nije ugroženo.

Demonstranti, koji traže ostavku Bakijeva, koji je i sam došao na vlast posle masovnih protesta u martu 2005. obećavajući demokratske reforme a sada je na meti kritika zbog autoritarne vladavine i nepotizma, zauzeli su juče Skupštinu, državnu televiziju i zapalili zgradu tužilaštva.

Putin: Rusija će pružiti humanitarnu pomoć

Rusija će i dalje pružati narodu Kirgizije neophodnu humanitarnu pomoć, rekao je ruski premijer Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa opozicionim liderom te države Rozom Otunbajevom, pozivajući istovremeno na uzdržavanje od nasilja, saopštio je danas Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da je „važno napomenuti da je Vladimir Putin razgovarao sa Otunbajevom, kao sa predsednikom vlade narodnog poverenja“, prenosi Itar-Tas.

"Putin je izrazio molbu da se uzdržava od nasilja i će biti donete sve neophodne mere radi osiguranja bezbednosti inostranih i diplomatskih predstavništava“, rekao je Peskov.

Pres sekretar ruskog premijera je naveo da je Otunbajeva saopštila Putinu da „vlada narodnog poverenja, koju je ona formirala u potpunosti kontroliše situaciju u Kirgiziji, kao i sve policijske i pravosudne organe i oružane snage“.

Otunbajeva je rekla da je situacija u zemlji i dalje „složena“ i da joj je potrebna ekonomska podrška, a Putin je na to rekao da je „polazeći od naročitog karaktera odnosa između dve zemlje, Rusija uvek pružala i spremna da i dalje pruža neophodnu humanitarnu pomoć narodu Kirgizije“.

Kubiš specijalni izaslanik UN-a u Kirgiziji

Generalni sekretar Un Ban Ki Mun poslaće specijalnog izaslanika, slovačkog diplomatu Jana Kubiša, u Kirgiziju, gde je opozicija preuzela vlast posle masovnih protesta.

Ban je rekao da će Kubiš stići u Kirgiziju sutra.

Generalni sekretar UN je rekao na konferenciji za novinare, posle sastanka sa austrijskim ministrom inostranih poslova Mihaelom Špindelegerom, da će Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju takođe poslati svog predstavnika.

Ban se u telefonskom razgovoru jutros sa Kanatom Saudbajevim, ministrom inostranih poslova Kazahstana, zemljom koja je aktuelni predsedavajući OEBS-a, dogovorio da će u Kirgiziji dvojica specijalnih izaslanika koordinisano raditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: