Stajnberg ohrabren napretkom Srbije

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg kaže je da je ohrabren napretkom Srbije u evropskim intergracijama.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.04.2010.

09:23

Default images

On je dodao da će tokom posete Beogradu u aprilu razgovarati i o pitanjima o kojima se dve zemlje ne slažu, pre svega, o statusu Kosova. Najavljući posetu zemljama zapadnog Balkana, koju počinje 6. aprila u Ljubljani, Stajnberg je rekao da je sadašnja američka administracija od pocetka posvećena stabilnom i prosperitetnom Balkanu.

Posle Ljubljane, Stanberg će posetiti Sarajevo, Beograd i Prištinu.

"Ohrabren sam napretkom koji je Srbija učinila na planu evropskih intergacija protekle godine", rekao je Stajberg i podsetio na podnošenje aplikacije za članstvo u EU, ukidanje šengenskih viza i početak primene prelaznog trgovinskog sporazuma.

On je dodao da je ohrabren što je od srpskih zvaničnika dobio uveravanja da je Srbija svesna značaja saradnje sa Haškim tribunalom.

Stajnberg je rekao da će u razgovorima sa srpskim zvaničnima biti dotaknuto i pitanje odnosa Beograda i Prištine.

"Priznajemo da imamo neslaganja, ali i zajedničke interese. Razgovaraćemo kako da premostimo te razlike. Značajno je da se radi na tome da se ne stvori nestabilost u regionu", istakao je on.

Stajnberg je ponovio stav SAD da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova predstavljalo doprinos stabilnosti u regionu.

On je istakao da SAD pomažu svim zemljama regiona da ostvare svoje evropske i evropatlantske apsiracije, ohrabrujući ih da načine napredak u vladavini prava i borbi protiv kriminala i korupcije.

Govoreći o poseti Bosni i Hercegovini, Stajnberg je najavio da će tamošnjim liderima ponuditi saradnju i ohrabrenje da načine napredak u politickim reformama pred izbore u oktobru i da rade na unapredjenje evroatlantskih integraciija.

"Ne želimo da BiH zaostane za drugima u region", kazao je on i Sloveniju naveo kao dobar primer kako jedna zemlja može da pruži doprinos regionalnoj saradnji.

Na Balkanu, uprkos svim velikim uspesima, ima još toga da se radi, ali SAD ostaju "partner zemljama regiona u izgradnji svetle, stabilne i prosperitetne budućnosti", dodao je zamenik državnog sekretara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: