Uskršnja manifestacija u Mokrinu

U Mokrinu je održano 20. svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima. Osim Mokrinčana na takmičenju je učestvovao i veliki broj ljudi iz Srbije i inostranstva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

00:17

Default images

Takmičenje u kucanju jajima održava se u sklopu višnedeljnih uskršnjih svečanosti u ovom banatskom selu na severoistoku Vojvodine. Blažić Živica je novi svetski prvak u tucanju uskršnjim jajima. On je u finalu pobedio Stevana Prodanova i kaže da je veoma ponosan na svoj uspeh

Živica kaže da se pripremao nekoliko meseci za ovo takmičenje i po njegovim rečima najvažnije je bilo pronaći najbolje jaje za takmičenje.

"Jaja se biraju odmah posle Božića. Kokoške zimi prekinu da nose jaja, ali u februaru i mart su ona najjača. Birali smo između 10 i 15 hiljada jaja i među njima tražili najbolje. Izabrali smo jedno desetak a ja sam dobio prednost da biram najjače jaje i nisam se prevario u izboru", kaže Blažić.

Koliko je takmičenje u tucanju jajima za mestane Mokrina važno, najbolje govori podatak da postoji rang lista takmičara. Zbog toga nije dovoljno smao pobediti na prvenstvu već je cilj svakog takmičara da bude što bolje plasiran i na ovoj ranglisti.

Da im sve ovo jako mnogo znači govori i podatak da je nekoliko bivših šampiona u tucanju jajima formiralo Akademiju, kako bi pomogli da takmičari pronađu najbolje, isključivo kokošje jaje.

Jedan od osnivača akademije i član žirija Jefta Prodanov kaže da su oni doktori za biranje tvrdih jaja.

"U poslednjih devet godina smo pokupili sve titule. Jaja se biraju kucanjem o prednje zube i ukoliko je mnogo jako onda okrenemo jaje, mi to kažemo guzicu, i ako je i guzica jaka znači da je to jaje najverovatnije pačije jaje. Inače mi i dok vidimo jaje, znamo da li je jaje jako jer smo stvarno veliki poznavaoci. I ne samo mi, već i mnogo Mokrinčana", kaže Prodanov.

Mokrinčani sa kojima smo razgovarali kažu da tucanje uskršnjim jajima u ovom selu, kao i same uskrčnje svečanosti, imaju dugu tradiciju i da im jako mnogo znače jer je to prilika da se sretnu sa prijateljima i rođacima.

“Provela sam detinjstvo u Mokrinu, a živim u Zrenjaninu i za mene je to veoma lepa manifestacija i radujem se kad dolazim”.

"Svake godine dođemo tu da prisustvujemo. Moj rođak je došao iz Novog Sada, prošle godine je bilo i Japanaca i jedan Kinez”.

“Mi nismo žitelji Mokrina, ali jesmo poreklom odavde i mnogo nam znači što smo došli u svoje selo i videli drage ljude, rođake, školske drugove”.

Takmičari u Mokrinu mogu koristiti isključivo kokošja jaja, a nakon što neko pobedi u fionalu proverava se da li je je jaje s kojim se takmičio, kako kažu ispravno.

Jaje se seče na pola i jednu polovinu mora da pojede takmičar, a drugu član žirija i tek tada, ukoloiko je sve u redu sa jajetom, proglašava se pobednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: