Zelene vesti: Mali vranac sa Ade

Liga za ornitološku akciju Srbije uspela je da se izbori za opstanak malog vranca na Adi Ciganliji.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2010.

17:04

Default images

Pre dve godine, na špicu Ade Ciganlije otpočela je gradnja mosta, upravo na mestu vrbaka u kome je mnogo malih vranaca provodilo zimske noći. Na SPEC spisku vrsta zavisnih od zaštite na nivou Evrope, ova ptica svrstava se u prvu grupu. U Srbiji je zaštićena kao prirodna retkost.

Liga za ornitološku akciju Srbije, uz pomoć USAID-a, uspela je da se izbori za to da mali vranac, i pored izgradnje mosta, ne napusti svoje stanište.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je zahvaljujući uticaju ove organizacije predložila mere za prevenciju i smanjenje gubitaka, kao i eventualno nestajanje malih vranaca.

Mali vranac je najmanja evropska vrsta kormorana, gnezdi se u vrbacima na obali Dunava i drugih reka i na području Ade Ciganlije. Veoma je društvena ptica, živi u jatu u paru i spada u ugrožene vrste.

Liga za ornitološku akciju Srbije izborila se za to da se ova vrsta zaštiti, kada je sa početkom izgradnje mosta preko Ade Ciganlije njeno stanište postalo ugroženo.

”Sa početkom gradnje mosta počelo je i uznemiravanje. Jedan vrbak je uništen, stalno su tu radnici, vozila, brodovi, reflektori, buka i naravno očekivani pad brojnosti. Međutim, na sreću opala je brojnost za četvrtinu, tako da imamo oko 5000 ptica“, kaže Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije.

Ljubitelji ptica iz ove organizacije u saradnji sa Direkcijom za građevinsko zemljište, našli su način da spreče odlazak populacije malih vranaca sa špica Ade Ciganlije.

Zavod za zaštitu prirode je i formalno stavio pod zaštitu vrbake u kojima ove ptice provode noć.

”Tražili smo neke kompromise. Kako da najmanje ugrozimo ptice, a da se taj most ipak nekako izgradi. Na kraju krajeva i mi živimo u ovom gradu i potpuno je jasno koji kolaps saobraćaja imamo, tako da nismo mogli da kažemo: E, sad ajde da pretvorimo grad u nacionalni park i da nemamo most“, navodi Simić.

Broj malih vranaca na Adi Ciganliji se sa početkom izgradnje mosta smanjio. Ipak, ove ptice i dalje dolaze da prenoće u vrbacima.

Liga za ornitološku akciju Srbije u narednom periodu će raditi na tome da, kroz učešće u projektu "Krila preko Balkana", u što većoj meri stavi pod zaštitu i ostale ugrožene vrste ptica u Srbiji.

Takođe, nastaviće da preko blogova i Fejsbuka informiše javnost o retkim vrstama na ovim prostorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: