Belgija blizu zabrane nošenja vela

Odbor belgijskog parlamenta za unutrašnje poslove danas je jednoglasno podržao zabranu nošenja vela preko lica na javnim mestima.

Izvor: Beta

Sreda, 31.03.2010.

14:29

Default images

To je prvi korak ka donošenju obavezujuće odluke o tome i očekuje se da će Parlament Belgije o tome glasati krajem aprila. Ukoliko zabrana bude usvojena u parlamentu, Belgija će postati prva evropska zemlja koja je zabranila muslimanskim vernicama da izlaze u javnost potpuno prekrivenog lica i tela. To pitanje pokrenuto je i u drugim članicama EU, među kojima je i Francuska.

Državni savet u Francuskoj, najviše administrativno telo u državi, juče je upozorio da bi zabrana potpunog pokrivanja tela, u skladu s islamskom tradicijom kod žena, mogla da se tumači kao protivustavni čin.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je, međutim, jasno upozorio da burkama nema mesta u Francuskoj, iako je to zemlja sa najvećim brojem muslimana u Evropskoj Uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: