Sastanak Gej strejt alijanse i SRS

Gej strejt alijansa je održala sastanak sa predstavnicima SRS, s kojima se saglasila da nasilje ne sme biti način i sredstvo obračuna sa neistomišljenicima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

16:55

Default images

Sastanak je prvi u nizu koji Gej strejt alijansa planira da održi sa parlamentranim političkim strankama. U saopštenju je navedeno da SRS neće podržati održavanje parade ponosa jer je to u suštinskoj suprotnosti sa porodičnim i tradicionalnim vrednostima za koje se stranka zalaže.

I pored nepremostivih razlika dve strane, iz Gej strejt alijanse ocenjuju da je sastanak sa radikalima značajan početni korak u uspostavljanju šireg društvenog dijaloga.

S jedne strane stola predsednik Gej strejt alijanse Boris Milićević, s druge visoka funkcionerka Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta. Tema – položaj LGBT osoba u Srbiji i mogućnost organizovanja prve uspešne Parade ponosa.

Nijedna strana nije očekivala da se složi sa drugom, ali razgovor je bio korektan i bez prećutkivanja stavova.

"Teško da mi možemo da se složimo oko njihovog osnovnog, da kažemo, problema. Ja sam iznela stav SRS-a što se tiče te Parade ponosa, kako je oni zovu. Mi nikada nećemo to podržati i ne mislimo da to treba javno da se izražava jer smatramo da ta vrsta odnosa ugražava i čaovečanstvo i civilizaciju i to sam im i rekla“, kaže Vjerica Radeta.

"Gospođa Radeta je iznela stav koji je u skladu sa ideologijom i vrednostima stranke. Od njih ne treba očekivati da će podržati Paradu ponosa, ali je veoma značajno što je u razgovoru istaknuto da SRS osuđuje svaki oblik nasilja i diskiminacije nad građankama i građanima Srbije pa i nad LGBT osobama“, kaže Milićević.

"S druge strane, mi smo protiv bilo kakve diskrimacije i nasilja, posebno fizičkog, i to se odnosi na sbe pa i na njih. Nikada nikoga ne bismo pozivali da ih na bilo koji način fizički maltretira, uvek bismo tako nešto osudili ali nikada neće imati našu podršku za jsvno ispoljavanje na tim nekim paradama“, kaže Radeta.

I pored nepostojanja pune saglasnosti o pitanjima vezanim za položaj seksulanih manjina u Srbiji, u Gej strejt alijansi sastanak sa radikalima vide kao veoma značajan početni korak ka širem društvenom dijalogu čiji bi krajnji cilja bio smanjenje nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama.

"Po prvi put u Srbiji razgovaraju gej organizacija i neka konzervativna stranka i to je bitan momenat u razvoju političke scene. Verujem da je u interesu svih da se ti sastanci odraže, pre svega u interesu društva i borbi protiv nasilja koji doživljavaju građani i građanske Srbije drugačije seksualne orijentacije", kaže Milićević.

Gej strejt alijansa će u narednim danima razgovarati i sa G17 plus, Demokratskom strankom, Savezom vojvođanskih Mađara, Liberalno demokratskom partijom i Socijaldemokratskom unijom .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: