Srbija domaćin MEDEV-a

Srbija je danas prvi put bila domaćin sastanka Evropske komisije za procenu lekova, MEDEV.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

13:43

Default images

Komisiju čine predstavnici preko 40 fondova zdravstvenih osiguranja iz većine evropskih zemalja, a republički Zavod za zdravstveno osiguranje prošle godine postao je član MEDEV-a.

Članovi komisije pet puta godišnje razmenjuju informacije i upoređuju iskustva o praćenju lekova, formiranju cena i odlukama o njihovom finansiranju sredstvima zdravstvenog osiguranja.

"Veoma je važno za Srbiju i za druge zemlje u okruženju da razmenjuju podatke o lekovima, zbog toga što lekovi cirkulišu u svim zemljema u Evropi i svi se pitaju da li je to dobro, da li je skupo ili ne, tako da mi to radimo 30 puta istu stvar. Mi sada pokušavamo da vidimo u čemu je prednost razmenjivanja podataka o lekovima da ne bi svako to radio iznova", rekao je predsednik MEDEV komisije Šurman.

Za Srbiju to znači da naše kolege ovde u Srbiji mogu da iskoriste iskustva kolega iz drugih zemalja i obrnuto, naše kolege iz Evrope mogu da iskoriste znanje kolega iz Srbije”, dodaje on.

“Ovaj skup takođe govori u prilog šinjenici da i Evropa sve više razmišlja o tome koliko je bitno napraviti dobru procenu da li neke nove tehnologije, a najčešće su to novi lekovi, imaju opravdanja za finansiranje od strane državnih fondova zdravstvenog osiguranja zato što troškovi zdravstvene zaštite upravo zbog novih tehnologija i novih lekova stalno rastu i evropski fondovi su sve više zabrinuti zbog toga i sve više govore o tome na koji način suzbiti te troškove”, kaže direktorka RZZO Svetlana Vukajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: