U Svilajncu četiri nove kompanije

Svilajnac je najverovatnije jedini grad u Srbiji u kom će do kraja godine početi da rade četiri kompanije u kojima će radno mesto dobiti polovina nezaposlenih.

Izvor: B92

Subota, 27.03.2010.

10:45

Default images

Uglavnom strane proizvodne firme ulažu u ovu pomoravsku opštinu ukupno 17 miliona evra. U industrijskoj zoni u Svilajncu uveliko se gradi nemačka fabrika za proizvodnju auto-delova, zatim domaća firma za izradu mesnih prerađevina, kao i švajcarsko-holandska kompanija koja će prerađivati povrće, proizvedeno na području Svilajnca.

Četvrti investitor je izraelska kompanija koja u plastenicima uzgaja začinsko bilje za izvoz.

U jednom od ovih plastenika biće uzgajani prvi zasadi rukole u Srbiji.

U ovoj industrijskoj zoni, koju je opštinska vlast u potpunosti infrastrukturno opremila, s prvim toplim danima, radi se kao u košnici.

Broj stranih kompanija koje su već locirane u Svilajncu najbolje govori o poslovnoj atmosferi i merama lokalne vlasti za privlačenje stranih investicija.

Da će broj nezaposleniih u ovoj opštini biti manji, svedoči činjenica da je već nekoliko grupa nezaposlenih iz Svilajnca odlazilo na obuke u matičnu kompaniju u Nemačkoj.

Sva četiri investitora ulažu u Svilajnac ukupno 17 miliona evra, što će se drastično odraziti na prihode u gradskoj kasi.

Nezaposleni Svilajnčani već sada imaju mogućnost da na osnovu uslova rada biraju u kojoj će kompaniji konkurisati, što se videlo na Sajmu zapošljavanja.

Vlast u Svilajncu infrastrukturno oprema još jednu industrijsku zonu na površini od 25 hektara, koju će ponuditi Fijatovim kooperantima.

Da lokalna samouprava vodi opštinu po evropskim standardima, osim rada na smanjenju nezaposlenosti, najbolje govori činjenica da je za 20 odsto već smanjen broj opštinskih činovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: