Jelašić podneo ostavku

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić podneo je ostavku na tu funkciju iz, kako kaže, ličnih razloga. Na funkciji ostaje do izbora novog guvernera.

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

14:10

Default images

Guverner NBS iznenadno je saopštio da podnosi neopozivu ostavku na funkciju guverenera na kojoj je proveo šest godina. Jelašić kaže da ostavku podnosi isključivo iz ličnih razloga i da na njega nije vršen politički pritisak. Radovan Jelašić će uprkos ostavci, koju danas podnosi, ostati na čelu narodne banke Srbije sve dok Skupština ne izabere novog guvernera.

Monotoni, redovni izveštaj o inflatornim kretanjima u Srbiji guverener Radovan Jelašić završio je iznenađenjem za sve okupljene novinare - najavom da će danas zatražiti prekid radnog odnosa. ‘

Ostavku dajem isključivo iz ličnih razloga i nije bilo nikakvih političkih pritisaka, rekao je on i dodao da takvih pritisaka nije bilo ni tokom šest godina koilko je bio na čelu NBS-a.

Posle devet godina provedenih u Narodnoj banci, od kojih šest na mestu guvernera, Jelašić je rekao da funkciju guvernera nikad nije shvatao kao udobnu fotelju, gde će sačekati penziju, već isključivo kao profesionalni i stručni izazov koji je vremenski ograničen.

Dovoljno sam dugo u ovoj instituciji, devet godina, i smatram da je promena na vrhu ove institucije dobra, rekao je on i konstatovao da NBS dobro kontroliše finansijsko tržište.

Pre formalnog podnošenja ostavke, Jelašić je o svojoj odluci obavestio predsednika i premijera Srbije.

Jelašić je rekao da će, uprkos ostavci, nastaviti da obavlja dosadašnji posao sve dok Skupština Srbije ne izabere novog guvernera centralne banke.

Odlazeći guverner rekao je da nije u pregovorima za neki drugi posao i da jedino zna da mu zakon zabranjuje da u narednih godinu dana radi u nekoj banci u Srbiji. 

“Jelašić ostaje guverner do izbora novog”

Premijer Mirko Cvetković rekao da ga je Jelašić danas obavestio da će podneti ostavku, ali da mu nije obrazložio koji su to lični razlozi zbog kojih je doneo takvu odluku.

Premijer je izjavio je da mu je žao što je guverner Narodne banke Srbije podneo ostavku na tu funkciju.

On je dodao da su odnosi centralne banke i Vlade bili dobri iako je ponekad bilo nesuglasica koje su rešavane. Premijer kaže da se sa Jelašićem dogovorio sa njim da ostane na tom mestu do izbora novog.

Jelašić guverner od 2004. godine

Iako je sam Jelašić izjavio da ostavku ne podnosi pod političkim pritiscima, poslednjih meseci je više puta ukazivao da trpi pritiske zbog politike kursa dinara, ali i insistiranju na kontroli potrošnje i daljeg zamrzavanja plata i penzija.

Ostalo je upamćeno i njegovo nezadovoljstvo prošlogodišnjim merama Vlade Srbije za smanjenje plata u javnom sektoru, kojima bi i njegova primanja bila smanjena s više od 400 000 na 180 000, pa se zbog toga čak i žalio Ustavnom sudu. Koji su pravi razlozi za ostavku i dalje se samo pretpostavlja.

Radovan Jelašić u Srbiju dolazi odmah posle 5. oktobra sa bankarskim zanatom ispečenim na zapadu i već u decembru 2000. postaje viceguverner tadašnje Narodne banke Jugoslavije, gde mu je neposredni šef bio Mlađan Dinkić.

Iz Narodne banke odlazi na kratko sredinom 2003. nakon afere “Bodrum” u Skupštini Srbije, kada na čelo Centralne banke dolazi Kori Udovički.

Vraća se već proleća 2004. kada ga Koštuničina Vlada, na predlog G17 plus, imenuje za guvernera.

Tokom šest godina koliko je proveo na čelu NBS-a, na Jelašića su vršeni razni pritisci. Iako ga je G17 predložila na tu funkciju, nije se retko događalo da upravo sa Dinkićem pokaže neslaganje.

I na nedavnom skupu ekonomista na Kopaoniku, Dinkić je predlagao stimulisanje potrošnje kreditima, dok je Jelašić apelovao na njeno smanjenje.

Sukobi između njih dvojice vezivali su se najčešće za politiku plata i penzija, ali su ključna neslaganja bila u vezi s kursom dinara.

Osim pritisaka iz sfere politike, Jelašić je u poslednje vreme bio suočen i sa onima iz krugova biznisa.

Naime, najveći privrednici su još pre nekoliko meseci tražili sastanak sa premijerom i Jelašićem oko kursa. Iako je sastanak bio zakazan, Jelašić na to nije pristao.

Jedan od najžešćih dijaloga koje je guverner razmenio sa nekim iz vladajuće koalicije bio je sa gradonačelnikom Draganom Đilasom. Đilas ga je otvoreno imenovao kao krivca za pad kursa.

Za šest godina koliko je Radovan Jelašić proveo na čelu Narodne banke dogodilo se nekoliko afera, a samu instituciju najviše je potresla afera “Kofer” januara 2006. Tada je viceguverner Dejan Simić uhapšen sa koferom u kojem je bilo 100 000 evra.

Zajedno za Simićem tada je uhapšen i visoki funkiocner SPS-a i kum Ivice Dačića Vladan Zagrađanin. Sumnja se da je u pitanju bio mito, ali afera do sada nije razjašnjena.

Druga afera koju javnost pamti je u vezi s Jelašićevom vilom na Dedinju, a list “Kurir” je uporno postavljao pitanje kojim je novcem kuća kupljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

272 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: