20 godina postojanja SPO-a

SPO obeležio dve decenije postojanja, tokom kojih se, kao stranka desnog centra, zalagao za ulazak Srbije u EU i NATO, kao i za parlamentarnu monarhiju.

Izvor: B92

Nedelja, 14.03.2010.

00:23

Default images

Posle velikih uspona i padova lider SPO-a Vuk Drašković smatra da stranku očekuje novi rast popularnosti. Dvadeseti rođendan SPO proslavlja kao stranka koja je deo vladajuće koalicije. U vlasti ima veoma mali udeo - jednog ministra i 4 poslanika u republičkom parlamentu.

Drašković kaže da su pred Srbijom nove bitke na putu za Evropsku uniju, ali bez žrtava i terora, koje neće proći bez SPO-a.

"EU i evroatlantske integracije nemaju alternativu, i neka niko ne računa, možemo pod ovim uslovom, ne možemo pod onim uslovom - tu cenkanja sa budućnosti ove zemlje nema“, kaže lider SPO-a, Vuk Drašković.

Tokom devedesetih, SPO je imao ubedljivo najveći broj pristalica i važio za predvodnika svih većih demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića - počev od 9. marta 91. kada su prvi put hapšeni čelnici stranke, preko Vidovdanskog sabora '92, i tromesečnih građanskih protesta u zimu 96/97, kao članica koalicije "Zajedno".

U leto '93 zbog sukoba pristalica SPO-a sa policijom ispred tadašnje Savezne skupštine, zbog incidenta u samoj skupštini, Vuk Drašković i njegova supruga su uhapšeni i teško pretučeni. Dokazano je i da je lider SPO-a bar dva puta bio meta pokušaja ubistava Miloševićeve Državne bezbednosti.

Prvi put 1999. godine kada su na Ibarskoj magistrali poginula četvorica funkcionera stranke i sledeće godine u Budvi. Posle razlaza sa Demokratskom opozicijom Srbije 2000-te SPO prvi put ne uspeva da pređe izborni cenzus u republičkom parlamentu. Od osnivanja stranke na njenom čelu bio je Vuk Drašković

SPO je i partija sa verovatno najvećim odlivom kadrova iz rukovodstva stranke. Mnogi su posle napuštanja stranke odlazili u druge ili osnivali nove partije, ali se na političkoj sceni održala samo Nova Srbija. Neki od bivših visokih stranačkih funkcionera po kojima je devedesetih SPO bio prepoznatljiv pojavili su se na dvadesetom rođendanu sada samo kao članovi.

Proslavi 20 rođendana SPO-a prisustvovali su i predsednik Srbije i potpredsednici Vlade Božidar Đelić i Mlađan Dinkić, predstvanici diplomatskog kora, verskih zajednica i parlamentarnih stranka.

Među njima, međutim, nije bilo nikog iz Nove Srbije, kao i iz LDPa, SPS-a i SRS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: