SAD: Šansa za mir na Bliskom istoku

Izraelci i Palestinci imaju "pravu šansu" da uspostave mir posle odluke o obnavljanju pregovora pod pokroviteljstvom SAD, smata potpredsednik SAD Džozef Bajden.

Izvor: Beta

Utorak, 09.03.2010.

18:16

Default images

Juče je objavljeno da su posle 14-mesečne blokade počeli indirektni izraelsko-palestinski pregovori preko američkog posrednika, što je označilo prvi diplomatski pomak u inicijativi predsednika SAD Baraka Obame u vezi s tim pitanjem.

"Mislim da sada imamo pravu šansu i mislim da su interesi izraelskog i palestinskog naroda, ako svi zastanu i duboko udahnu, u stvari više usklađeni nego suprotstavljeni", rekao je Bajden uoči sastanka sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom u Jerusalimu.

Posle sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, Bajden i Netanjahu su se zajedno obratili novinarima. Bajden je izrazio nadu da će indirektnim izraelsko-palestinskim pregovorima početi da se uklanja nepoverenje koje je narastalo tokom poslednjih nekoliko godina.

"SAD će uvek stajati uz one koji preuzimaju rizik za mir", rekao je Bajden i okrenuvši se prema Netanjahuu rekao mu: "Vi ste spremni to da uradite".

Bajden i Netanjahu su pred novinarima razmenjivali šale, a na kraju je Netanjahu rekao da je posađeno drveće ispred Jerusalima u čast pokojne majke američkog potpredsednika, koji mu je uzvratio da je njegova majka hranila njegovu ljubav prema Izraelu.

Američki potpredsednik je izrazio uveravanja da su SAD "potpuno i bezrezervno posvećene izraelskoj bezbednosti".

Prema nalazima anketa, Izraelci smatraju da je Obama manje prijateljski nastrojen prema Izraelu nego prethodni američki predsednici i Bajdenova poseta je bar delom usmerena ka tome da se ublaže te brige, piše agencija Asošiejted pres (AP).

Jedan od glavnih zadataka koje je Obama zacrtao kada je preuzeo dužnost jeste uspostavljanje mira na Bliskom istoku i u tom cilju je zatražio od Izreaela da zamrzne izgradnju naselja na Zapadnoj obali, teritoriji gde Palestinci vide svoju buduću državu.

Obamin poziv upućen je u trenutku kada je u Izraelu dužnost preuzeo premijer Benjamin Netanjahu, koji je smanjio izgradnju naselja, ali nije prihvatio puno zamrzavanje.

Palestinci odbijaju direktne razgovore s Izraelom dok potpuno ne prekine izgradnju svojih naselja na palestinskoj teritoriji. I pored ovog stava, nekoliko sati po jučerašnjem dolasku Bajdena u Izrael, SAD su objavile da dve strane počinju indirektne mirovne pregovore.

Bajden treba sutra da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom pre nego što otputuje u Jordan narednog dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: