Jeremić: Biramo Kosovo, pre nego EU

Greši onaj ko misli da bi, ukoliko bi bila primorana da bira između EU i Kosova, Srbija izabrala EU, poručuje šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 03.03.2010.

11:29

Default images

Povezivanje pitanja evrointegracija Srbije sa pitanjem Kosova bila bi tragična greška, izjavio je u Mađarskoj Jeremić pojasnivši da, ako bi bila primorana da bira, Srbija ne bi izabrala Evropsku uniju. Jeremić je posle razgovora sa međarskim šefom diplomatije Peterom Balažom rekao da Srbija očekuje da se što pre ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Povezivanje ta dva procesa, povezivanje reševanja pitanja budućeg statusa Kosova sa integracijom Srbije bila bi tragična grešaka sa komplikovanim posledicma”, smatra Jeremić.

“I oni koji to zagovoraju polaze od pogrešne pretprostavke a to je da ako bi Srbija bila postavljena pred izbor da bi Srbija izabrala Evropu. To se ne bi dogodilo", poručuje ministar spoljnih poslova Srbije.

Peter Balaž je istakao da nema potrebe stavljati Srbiju pred nemoguć izbor i dodao da se Budimpešta oslanja na Srbiju u naporima za stabilizaciju zapadnog Balkana, što je spoljnopolitički prioritet Mađarske.

“Meni se čini da Srbiju ne treba staviti pred nemoguće izbore. Srbija je krenula putem evropskih integracija i vrlo brzo na tom putu napreduje”, ocenjuje Balaž.

“Srbija je mnogo učinila da bude primljena i prihvaćena u Evropskoj uniji. To pokazuje i to da i Srbija, koja zauzima cenralno i ključno mesto u regionu, želi da pomogne i ostalim zemljama regiona”, kaže mađarski ministar.

DSS: Znak povratka na našu politiku

U Demokratskoj stranci Srbije ocenjuju da bi izjava ministra Jeremića da Srbija treba da se opredeli za Kosovo ukoliko bude prinuđena da bira između EU i južne pokrajijne mogla da bude prvi znak povratka na "državotvornu politiku" DSS-a.

Novoimenovani portparol te stranke Petar Petković kazao je agenciji Beta da ukoliko Jeremić stvarno stoji iza te izjave da bi to mogao da bude prvi znak povratka na državotvornu politiku DSS-a i tako počne odbacivanje politike da EU nema alternativu.

Petković je istakao da je sada pravi trenutak da se sazove Skupština Srbije i ponovo utvrdi državotvorna i nacionalna politika za Kosovo i Metohiju.

LDP: Jeremić ugrožava evropsku budućnost Srbije

Liberalno-demokratska partija osudila optužila je ministra Jeremića da vraća Srbiju unatrag, ugrožava njenu evropsku budućnost i otežava normalan život Srba na Kosovu.

"Samo dan posle posete francuskog šefa diplomatije, posle konstatacije da je Kosovo problem i teret iz prošlosti, ministar Jeremić nema pravo da vezuje naše ruke u budućnosti, da uslovljava naš ulazak u EU, iritirajući dileme i klimu u kojima za Srbiju ne može biti ničeg pozitivnog", ocenio je LDP.

U saopštenju te stranke ocenjeno je da Jeremićeva izjava "ima i štetne posledice na unutrašnjem planu i potkopava sve evropske napore, jer je poruka društvu da Srbija može da zadrži navike prošlosti i da ništa ne promeni u svom stavu prema događajima iz nje".

LDP zaključuje da zbog takvih izjava Srbija lako može da ostane i bez Evrope i bez prilike da učini ono što može i mora, da kao normalna zemlja, kandidat za EU i njen partner, pomogne ugroženim Srbima na Kosovu i popravi njihov položaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

189 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: