Dačić: Ganić je bio uhapšen

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je bivši član Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić u petak bio uhapšen u Londonu.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 28.02.2010.

17:05

Default images

"Apsolutno je tačno da je Ejup Ganić bio uhapšen u Londonu, ali i da je pušten posle hapšenja, i sada čekamo zvanične informacije iz Londona, posle čega ćemo videti šta ćemo preduzeti dalje", kazao je Dačić novinarima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992. godine, raspisalo poternice za 19 osoba iz Bosne i Hercegovine, među kojima i za bivšim članovima Predsedništva BiH Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljuićem.

Ganić je u petak uveče kazao da je zadržan na aerodromu u Londonu samo dok je čekao prtljag i demantovao da je zadržan po poternici iz Srbije.
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kazao je u petak da to što je Ganić bio zadržan oko jedan sat u aerodromskom Odeljenju za dodatne provere u Londonu, nije "ništa ozbiljno" i da nije "ništa neobično za aerodrome".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova BiH Zlatan Burzić je rekao u petak da je Ganić nakratko zadržan na aerodromu, ali je ubrzo pušten "zahvaljujući brzoj intervenciji i diplomatskim kontaktima".

"Ganić se neće vratiti dok Srbija ne da dokaze Londonu"

Ejup Ganić se neće vratiti iz Londona u Sarajevo sve dok Srbija ne prosledi Velikoj Britaniji dokaze koji ga terete za ratne zločine, izjavio je zamenik tužioca Srbije za ratne zločine, Milan Petrović.

"Ako nadležni organi Velike Britanije prihvate zahtev Srbije za ekstradiciju onda će oni nama uzvratno tražiti dokaze koji terete bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića", rekao je on.

Petrović je televiziju Republike Srpske (RTRS) kazao da su dokazi spremni za ekspediciju do Londona, objašnjavajući da se rok od 24 časa, potreban za odgovor na zahtev Srbije za Ganićevu ekstradiciju, računa od momenta prijema zahteva u Londonu, a ne od momenta slanja iz Beograda.

U Sarajevu odbaciju mogućnost u vezi eventulanog hapšenja Ganića i tvrde da on uopšte nije zadržan na londonskom aerodoromu u petak.

Iz Kabineta bošnjačkog člana u Predsedništvu BiH Harisa Silajdžića su oštro osudili zvaničnike u Beogradu, koji najavljuju mogućnost hapšenja Ganića, navodeći da su dobili odgovor od Interpola iz Londona da za njim nije raspisana nikakva poternica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: