Rudari radikalizuju štrajk

Rudari nikšićkih Boksita, koji već 11 dan protestuju u jami Biočki stan, pozvali su svoje porodice da im se u podne pridruže u štrajku.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.02.2010.

12:44

Default images

Oni zahtevaju da smenjeni sindikalac Ranko Radulović napusti sindikalne prostorije. Šezdesetak rudara provelo je 10 noći u jami i njih su juče posetili ministri ekonomije Branko Vujović i rada i socijalnog staranja Sead Numanović.

Ni ministri, ni predsednik Odbora direktora Andrej Kuznjecov, koji je sa njima bio kod rudara, nisu mogli da obećaju isterivanje Radulovića, već su rudare uputili na redovnu, sudsku proceduru, što se ovima nije dopalo.

Televizija "Vijesti" je objavila da ministri i prvi čovjek uprave nisu mogli da obećaju ni isplate otpremnina po kolektivnom ugovoru, ali su najavili mogućnost da će jamske kopače angažovati na površinskim kopovima i u tunelogradnji.

U međuvremenu, dvojici rudara je pozlilo i oni su završili na bolničkom lečenju.

Rudari su ranije saopštili da su minirali ulaze u jamu gde se nalaze, a odstupanje Radulovića je uslov da napuste jamu i počnu pregovore o ostalim zahtevima, od kojih je ključni poštovanje kolektivnog ugovora.

Radulović uporno odbija da se povuče, čak i nakon što je Ministarstvo rada i socijalnog staranja prihvatilo da kao legitimnog prihvati novoizabranog sindikalnog vođu.

On je juče izjavio da "mirno spava" i da mu je "čista savest", a za sadašnju situaciju je optužio desetak protestanata, koji su, kako je rekao, dužni milion, ne navodeći kome su i zašto dužni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: