"Penzije u skladu sa zaradama"

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić izjavio je da je reforma penzionog sistema predvidela da se visine penzija usklađuju sa zaradama u javnom sektoru.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.02.2010.

00:27

Default images

Krkobabić je objasnio da će u prvom periodu - 1. aprila 2011., 1. oktobra 2011. i 1.aprila 2012. penzije biti usklađivane sa kretanjem zarada u javnom sektoru, a da će od oktobra 2012. godine biti primenjivan novi model.

Taj predlog prihvatio je i Međunarodni monetarni fond, koji je zadržao jednu vrstu rezerve, pre svega jer nije uveren da će "se država zaista strogo pridržavati toga, ne kada je reč o penzijama, već kada se radi o zaradama", rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, MMF se pita da li će zarade tada strogo biti kontrolisane i da li će se one kretati u skladu sa rastom privrede i ekonomskim mogućnostima zemlje ili će neko subjektivno pristupiti rešavanju tog problema na način kako on misli da je u datom trenutku za njega povoljno.

Potpredsednik Vlade uveren je međutim, da se tako nešto ne sme i neće desiti i navodi da "država u takvoj situaciji mora da uloži maksimalan napor da zemlju izvuče iz ekonomske krize i da je to Vlada odlučna da učini, pri čemu odlučujući doprinos ukupnom radu Vlade daje i predsednik Republike“.

On je ocenio da se pozitivni elementi već vide u ovoj godini, i da će biti vidljivi i u narednoj godini dodavši da država mora da učini napor da podigne ekonomiju, privredni rast , poveća broj zaposlenih, kao i da stimuliše priliv stranog kapitala.

Te investicije, kako je kazao, omogućile bi ubrzani razvoj i to bi bilo "sidro za podizanje i plata i penzija i mislim da će ova vlada, koja je ozbiljna i koja se nosi sa tim problemom, izdržati na tom kursu“.

"Ne treba nas MMF da opominje da ne trošimo više nego što imamo", istakao je Krkobabić i dodao da će sumnja MMF-a biti otklonjena do kraja marta kada će se sastati bord direktora te institucije, i da će dobiti dovoljna uveravanja da takvih negativnih proboja neće biti“.

Govoreći o samim razgovorima sa misijom MMF-a, potpredsednik Vlade je istakao da su oni bili teški, ali korektni, da je postojalo razumevanje obe strane koje je ključno za zajedničko rešenje koje je na kraju i pronađeno.

Šef delegacije MMF-a Albert Jeger imao je apsolutno razumevanje za naše zahteve, sem te male rezerve prema tome da li će se održati disciplina u isplati zarada u javnom sektoru, drugih rezervi bilo nije, sve ostalo je usaglašeno i usvojeno, istakao je potpredsednik Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: