Vode još prete, Vlada šalje pomoć

Novi talas poplava i dalje preti i nekoliko opština u Srbiji. Vlada odlučila da pomogne ugrožena područja za 77 miliona dinara.

Izvor: B92

Subota, 27.02.2010.

23:32

Default images

Za Zaječar je predviđeno 20 miliona dinara, Aleksinac, Požegu i Knjaževac po osam miliona dinara, Negotin šet miliona, Svrljig četiri miliona i Boljevac tri miliona dinara, saopšteno je iz Vlade Srbije. Opštine Merošina, Doljevac, Koceljeva, Ub, Lajkovac, Ljig, Vladimirci, Žitoradja, Priboj i Prijepolje dobiće po dva miliona dinara, navedeno je u saopštenju.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić izjavio je večeras da je Zaječar najviše pogođen poplavama i da je situacija tokom prethodne noći i tokom dana bila "nešto bolja od očekivane".

"Reka Mlava će kod Starog Kostolca u toku noći porasti za 30 centimetara do 40 centimetara i ekipe Sektora i štaba su tokom dana gradile bedem i nadam se da se reka neće izliti", rekao je Marić RTS-u.

Dodao je da je, ako do toga dođe, novosadski regionalin tim za spasavanje spreman da dođe na lice mesta, ali da ne očekuje da će se Mlava izliti.

Marić je, povodom izlivanja Dunava kod mesta Radujevac, rekao da se ne radi o vanrednoj situaciji zbog naglog porasta nivoa Dunava, nego je akcija planirana na Đerdapu radi smanjenja nivoa akumulacije za hidroelektranu.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je naveo da je teško utvrditi kolika je šteta od poplava u Zaječaru "dok je voda još u kućama" i da će se prava procena štete uraditi tek kada se voda povuče.

"U poslednjih 20 godina moglo je da se postavi pitanje da li su posledice poplava mogle da se ublaže i uvek je odgovor isti – nema para. Ni sada nema dovoljno para da bi bila izgrađena zaštita duž svih vodotokova u Srbiji za kratko vreme, pa ništa drugo ne preostaje nego da se apeluje da se obezbedi novac da se postepeno počne sa tim", rekao je Marić.

Žitelji Zaječara i okolnih mesta više od nedelju dana bore se sa posledicama poplava. Ipak opasnost još nije prošla.

Nekoliko hiljada Zaječaraca čije se kuće nalaze uz obale Crnog Timoka provelo je još jednu noć na nogama u strahu od novog talasa poplava.

Srećom, Crni Timok jutros se zaustavio na koti sa koje nije doneo nove nevolje. Opasnost od nove poplave može da zapreti i ovog popodneva zbog kiše koja se očekuje i daljeg topljenja snega sa Crnog vrha.

Slobodan Pavlović iz Zaječara proteklu noć provep je na bedemima koji su bili jedina odbrana njegovog doma od nabujale reke koja protiče samo par metara od njegovog dvorišta. Iako se najgore nije dogodilo, Slobodan i dalje strahuje i sa strepnjom iz sata u sat prati nivo crnog Timoka.

“Bilo je opasno, bilo je opasno. Hvala ovim vatrogascima, doneli su 150 džakova, doneli su ovaj pesak ovde. Do četiri sata smo sedelei ovde i strahujemo svaki dan. Nemamo gde, to mi je sve, celo bogatstvo. Imamo malo stvarčica i to da odnese, nemamo ništa više. Niti kuću, niti stvari, niti ništa nemamo. I muke žive”, kaže Pavlović.

U poplavama u Zaječaru do sada nije bilo ljudskih žrtava, ali je stradao veliki broj životinja. Mnoge su ostale zarobljene u podrumima i pomoćnim prostorijama, pa je Udruženje za zaštitu životinja iz Zaječara otvorilo nekoliko prihvatilišta u koje građani mogu da smeste svoje kućne ljubimce, živinu i stoku.

Dragiša Lazarević, član ovog udruženja, kaže da za sada imaju dovoljno kapaciteta i hrane za ove životinje, ali i da je svaka pomoć dobrodošla.

“Snalazimo se zahvaljujući dobrim domaćinima, dobrim ljudima, da izađemo u susret građanima Zaječara koji čuvaju stoku u prigradskim mestima”, kaže on.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić kaže za B92 da se materijalna šteta nastala usled poplava procenjuje na milijardu dinara.

On je takođe upozorio da postoji opasnost od širenja zaraza, ali da je gradski Zavod za zaštitu zdravlja pripremio plan dezinfekcije.

Sela u slivu reke ispred i ispod samog grada Zaječara su poplavljena, a grad se brani bedemima koji se čitavog dana i večeri ojačavaju. Meštani najvećeih zaječarskih naselja Kotlujevac i Podliv u kojima živi oko 20 hiljada stanovnika, a koji će biti prvi na udaru reke ukoliko bedemi popuste, sa strepnjom prate situaciju iz minuta u minut.

Zbog visokog vodostaja reke, podzemne vode izbijaju skoro u čitavom gradu, što dodatno stvara velike probleme, a svi se nadaju da se Crni Timok neće izliti na Popovoj plaži u samom centru grada, što bi izazavalo potapanje na hiljade kuća.

Na tom mestu, na kojem se reka nikada do sada nije izlila, ubrzano se podižu bedemi. Gradske vlasti su pozvale na evakuaciju stanovništva u potencijalno ugroženim područjima, i apelovala na sve radnosposobne građane da se odazovu i pomognu u odbrani grada. Međutim ugroženim građanima kao i svima koji su angažovani na odbrani od poplava nedostaje bukvalno sve, hrana, voda, ćebad, kreveti ali i novac.

Reka je u toku jučerašnjeg dana poplavila sela Lukovo, Šarbanovac, Gamzigrad, Zvezdan, Vražogrnac, Trnavac. Posle probijanja nasipa kod Negotina u ovoj opštini je poplavljeno više sela i na stotine hektara oranica, a u samom centru Knjaževca je, usled ogromne vlažnosti zemlje, proradilo klizište.

U Gamzigradskoj Banji i selu Metovnica nema vode za piće, a nekoliko lokalnih puteva je u prekidu. Voda se preliva na pojedinim delovima magistralnog puta M5 u opštini Boljevac.

Juče su ugrožena područja u Zaječaru obišli gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma koji je Zaječaru uručio pomoć od 500.000 dinara i poznati muzičar Rambo Amadeus koji je takođe deo sredstava prikupljenih na koncertu ustupio najugroženijim porodicama.

U Aleksincu poplavljeno nekoliko stambenih objekata

Nekoliko stambenih objekata u Aleksincu je poplavljeno, ali je situacija trenutno pod kontrolom, izjavio je predsednik opštine Aleksinac Ivan Dimić.

"Trenutna sitacija je stabilna, čitave noći smo branili bedeme duž Moravice kroz grad", rekao je Dimić.

On je kazao da se nivo Moravice smanjuje, a da nivo vode u Bovanskom jezeru "blago opada".
(Beta,arhiva)
Dimić je kazao da je voda prodrla u nekoliko kuća pored Moravice u Aleksincu kao i da su poplavljene podrumske prostorije i dvorišta.

"Ojčaćemo bedeme danas, jer nas plaši najava da će tokom popodneva opet biti kiše", rekao je Dimić.

Meštani Alesinca postavili su bedeme duž reke Moravice u tom gradu.

Voda u Bovanskom jezeru je preplavila "levak" na jezeru, koji se koristi za rasterećenje brane i kroz koji se višak vode preusmerava u Moravicu.

Pripadici Kraljevačkog i Niškog tima za spasavanje su u tom mestu, a tokom dana se očekuje i dolazak radnika Srbija vode sa mehanizacijom.

Radnici su i juče pomagali u postavljanju bedema za odbranu od poplava.

Jedno od naselja koje se nalazi na toku Moravice, nizvodno od brane, je i selo Kraljevo.

Prema rečima Dragoslava Radojkovića iz Mesne zajednice Kraljevo, u tom naselju već je iseljena kamionom stoka iz staje domaćina Miloštena Petrovića i za sada stambeni deo domaćinstva nije ugrožen.

Radojković navodi da, ako se sa ovakvim dotokom nastavi u toku i noći i sutra, u ovom selu biće ugoržena još tri-četiri domaćinstva, naročito njihove staje, pa će i tu morati da se iseli stoka.

U selima pored Moravice, nizvodno od akumulacije Bovan, poplavljeno je poljoprivredno zemljište i, prema nekim procenama, radi se o više stotina hektara.

Povećan je i nivo Moravice pored regionalnog puta Aleksinac-Sokobanja i preti da ugrozi tu saobraćajnicu.

Mlava raste iz sata u sat

Reka Mlava kod Starog Kostolca proteklih sati raste u proseku osam centimetara na sat, a privremeni peščani nasipi trenutno sprečavaju vodu da dopre do prvih domaćinstava u selu, izjavio je večeras gradski koordinator za odbranu od poplava u Požarevcu Slađan Stević.

Reka je trenutno na 210 centimetara, što je iznad nivoa kuća u nižim delovima sela.

“Ukoliko se ovakav trend porasta nastavi I narednih sati, najverovatnije ćemo morati da evakuišemo deo stanovnika sela”, rekao je Stević.

On je dodao da se nasipi I dalje podižu I ojačavaju.

Štab civilne zaštite u Požarevcu danas je proglasio vanredne mere odbrane od poplava zbog naglog porasta vodostaja Mlave na nebranjenom toku od sela Bradarac i Stari Kostolac do ušća u Dunav, u dužini od oko 3,5 kilometara.

Mlava je 2006.godine poplavila 65 domaćinstava u Starom Kostolcu, kada je pričininjena materijalna šteta od 11,3 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: